0
Zgodbe na krožniku
Izpostavljeno Recepti Sladica Sladica Zima

VIDEO: Waw, kako je to dobro! Pustne žogice z malinovim ganašem

Pustno cvrtje po navdihu italijanskih kastanjol.

Za pusta si pa res damo duška z raznoraznimi pregrehami, za katere se skoraj že spodobi, da so ocvrte. Koliko Slovencem pomeni pustni čas tudi v kulinaričnem smislu, je letos razvidno na družbenih omrežjih, predvsem na facebooku, kjer že vse od začetka februarja poteka prava bitka za najlepše in najboljše krofe. Te dni lahko zasledimo še ogromno sličic, ki pričajo o tem, da so letos najbolj in miške, polnjene z vaniljevo kremo, kot vedno pa so zelo priljubljeni kvašeni in krhi flancati. Ker je očitno, da receptov za najbolj značilne pustne dobrote pri nas ne manjka, bi bilo škoda, da bi vam še midve ponudili enako zgodbo.

Tokrat se nama je v kuhinji pridružila še najina draga Sonja Ravbar, ki nama je posnela video, da se boste priprave še raje lotili. Hvala, Sonja!

Čez mejo se cvrejo kastanjole (castagnole)

Ja, obožujeva Italijo in italijansko kulinariko, zato, če se le da, pokukava, kaj se dogaja pri naših zahodnih sosedih. Tokrat so nama v oči padle zlatorjave ocvrte kroglice, ki zelo spominjajo na naše miške, a so v tistih osnovnih receptih veliko manj bogate, pripravljene le iz moke, jajc in masla, vode ali mleka. Obvezno se jim doda liker, prvotno janežev, danes pa najpogosteje zasledimo kar limoncello. Testo je gostejše od naših mišk, saj se iz njega ročno oblikuje kroglice. Narejene so s pecilnim praškom, zato je to res preprosto in hitro pripravljen zalogaj. V Emiliji – Romanji, od koder izvirajo, so jih menda prvotno pekli v pečici, pozneje pa je to postal ocvrt karnevalski priboljšek, ki se je razširil povsod po Italiji. Postrežejo jih kar tako, povaljane v sladkor, jih napolnijo s čokolado ali vaniljevo kremo, izjemno radi pa jih naredijo iz rikote.

Tudi midve sva se odločili, da testo narediva z rikoto, zato so še bolj preproste, saj masi ne dodamo ne masla ne mleka ali vode, in tako tudi lažje. Za nadev sva pripravili malinov ganaš z belo čokolado, ki odlično obogati te kroglice, zraven pa ponudiva še malinov pire, ki ocvrto jed osveži in v katerega lahko zbrana druščina pustnih šem veselo pomaka zlatorjave žogice. A nič hudega, če ti dodatno delo z nadevom in pirejem ne ustreza, ocvri jih brez vsega in potresi s sladkorjem. Super bodo!

Pozabite na Lady Gaga in Bradlyja Cooperja, največja zaljubljenca letos sta Pust in Pomlad, zato na mizo poleg pustnega cvrtja postavljava še cvetje.

Sestavine

Za kastanjole

 • 280 do 300 g moke gladke moke tipa 500
 • 125 g rikote
 • 70 g sladkorja
 • 2 jajci
 • limonova lupinica 1 limone
 • 8 g pecilnega praška
 • rum
 • ščep soli
 • rastlinsko olje za cvrtje

Za malinov pire

 • 500 g zamrznjenih malin
 • 100 g sladkorja
 • sok 1 limone

Za malinov ganaš

 • 300 g bele čokolade
 • 200 g sladke smetane
 • malinov pire

Priprava

 1. Rikoto z vilicami zmešaš s sladkorjem v gladko zmes. Dodaš jajca, sol, limonovo lupinico, sladkor, rum in zmešamo.
 2. Nato začneš dodajati moko. Predlagava postopoma po tretjinah. Na začetku si lahko še pomagaš s kuhalnico, proti koncu pa si boš že moral umazati roke.
 3. Testo prestaviš na pomokano delovno površino in še malce pregneteš, da dobiš gladek kupček.
 4. Razdeliš ga na 4 enake dele, iz njih narediš 4 svaljke, vsak svaljk pa še razrežeš na manjše blazinice (2 cm širine), enako kot bi delal njoke.
 5. Vsako blazinico z rokami oblikuješ v kroglico. Ne pozabi pomokati rok!
 6. Na vrsti je cvrtje: Priporočava manjši lonec (kot v videu), v katerem zagreješ olje. Optimalna temperatura, da se ocvrtki ne bodo napili preveč maščobe, je 180 stopinj, a po najinih izkušnjah priporočava, da opraviš preizkus s kroglico. Ko ta med cvrtjem ne bo razpokala in se razcvetela, temveč bo ostala lepo okrogla, je temperatura dovolj visoka. Nikar jih v lonec ne daj preveč, saj se bo olje ohladilo, kroglice pa razpokale. Imej v mislih tudi, da se nekoliko razširijo.
 7. Ocvrte so, ko imajo lepo zlatorjavo do rjavo barvo. To je zelo hitro, zato bodite pozorni.
 8. Za malinov pire: Maline pretresi v lonec, jih posuj s sladkorjem in dodaj limonov sok. Postavi na srednje močan ogenj, kjer naj izpustijo tekočino in se med kuhanjem popolnoma razpustijo. Po potrebi jih dodatno spasiraj in precedi čez gosto cedilo, da med sladkanjem ne bo škripalo med zobmi. Pire ohladi.
 9. Za ganaš: Smetano zavri in jo prelij čez nasekljano čokolado. Dobro premešaj, da se čokolada stopi, in stepi z mešalnikom, nato pa dodaj še približno polovico nastalega malinovega pireja. Lahko začneš z manj in postopoma dodaš več. Še enkrat stepi z mešalnikom.
 10. Ganaš prestavi v dresirno vrečko z ožjim nastavkom za brizganje in napolni kastanjole. Postrezi jih posute s sladkorjem v prahu. Lahko jih še preliješ z malinovim pirejem ali pa ga preliješ na krožničke, kjer si bodo dobrojedci namakali svoje kroglice.

 

Foto in video: Sonja Ravbar Photography

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply