0
Zgodbe na krožniku
Brunch Dekor & trendi Recepti

Kako prirediti moderni velikonočni brunch

Ideje, ki ne terjajo celodnevnih priprav, a z njimi ustvarimo praznično omizje, polno pomladne svežine.

Velika noč je pred vrati in čas je, da si zamislimo, kako bomo pripravili najbolj pomemben zajtrk v letu. Zato smo za vse, ki ste vedno v iskanju novih idej za popestritev kulinaričnih podvigov, poskrbeli za navdih, kako to narediti malo drugače – bolj moderno. Za začetek smo se odločili, da jutranjo gostijo prestavimo na nekoliko poznejšo uro in si omislimo brunch, ki ne terja preveč truda. Tako se bomo lahko vsi spočiti srečali za kuhinjskim pultom, si porazdelili naloge in se lotili priprave.

Pirhi modrih odtenkov

Ste že barvali jajca z rdečim zeljem? Če se tega še niste lotili, bo ta način odslej verjetno vaš najljubši. Je popolnoma naraven, varčen in ne terja packarije, rezultat pa prelepi modri odtenki, ki na mizi ustvarijo občutek svežine. Kako se lotiti? V lonec nasekljamo pol glave ali glavo rdečega zelja (odvisno, koliko pirhov boste delali), ga prekrijemo z vodo, dodamo žlico do dve kisa in soli ter kuhamo približno 40 minut. Zelje pustimo v loncu, da se ohladi, nato pa vse skupaj precedimo, da ujamemo pobarvano tekočino. Vanjo dodamo že skuhana jajca in jih za različno močne odtenke namakamo različno dolgo. Spremljajte, kdaj bodo jajca dosegla želene odtenke in jih sproti pobirajte iz tekočine. V dveh urah bodo že zelo potemnela.

PREBERI TUDI: Podrobno o tem, kako naredimo zelene pirhe

Polnjena jajca z vloženimi šparglji

Namesto klasičnih jajc mimoza bomo trdo kuhana postregli kar pokončno v podstavkih ali minimalistično oblikovanih majhnih skodelicah. Previdno jim odstranimo rumenjake, pri tem pa jih zarežemo na vrhnjem, ožjem delu. Rumenjake predenemo v manjšo skledo ali sekljalnik z rezilom S, dodamo žličko ali dve gorčice, malce kremnega sirčka, začinimo in spasiramo, nato pa rumeno kremo z žličko ali s pomočjo dresirne vrečke nadevamo nazaj v izpraznjene beljakove posodice. Podtaknemo vršiček vloženega šparglja, ki nas na mizi veselo pozdravlja, in okrasimo z jedilnim cvetjem ali mikrozelenjem.

Imamo še preprostejšo idejo. Včasih se rumenjaki v jajcih skrivajo ravno tam, da jih že težko zbezamo in hkrati ohranimo lepo končno obliko. Najbolje, da se z njimi ne ubadamo in z majhnim nožičem preprosto izdolbemo manjšo luknjo na vrhu jajca. To zapolnimo kar z zeliščno skuto in nadaljujemo s šparglji ter dekoracijo.

Polnjena jajčka

Narezek

Element, ki vzame poglede in poskrbi, da se v ustih naberejo sline. Poiščemo servirni krožnik z modrikastim vzorcem, ki se bo lepo povezal z odtenki pirhov, ali pa izberemo marmorno ploščo. Podlago obložimo z mesninami, kot so špek, kraška šunka ali pečen pršut. Te naj bodo narezane čim tanjše, saj bomo tako lažje ustvarili učinek lahkotnosti. Za poseben vtis mesne dobrote prepognemo in jih okoli kazalca ovijemo tako, da nastanejo nekakše vrtnice. Med njimi na krožniku puščamo prostor, tega pa zapolnimo s kosi mladega sira, zelišči, kuhanimi prepeličjimi jajčki, vloženimi kumaricami in šparglji. Z mesnimi vrtnicami pa lahko obložimo tudi kruhke, ki smo jih premazali s hrenom s smetano. Ker je ta tako dober in ker na veliko noč posebno tekne, ga ponudimo še v manjših skodelicah.

Preprosto, a tako posebno, kajne?

Sestavine za velikonočni brunch

Sestavine za 4 osebe

 • 8 trdo kuhanih kokošjih jajc
 • pol glave rdečega zelja
 • žlička kisa
 • žlička soli
 • 2 žlici zeliščne skute
 • mladi sir
 • 12 kuhanih prepeličjih jajc (po želji)
 • bageta
 • šopek svežih zelišč, jedilno cvetje ali mikrozelenje za dekoracijo (po želji)

Priprava

 1. Najprej se lotimo pirhov: naravno jih obarvamo s pomočjo rdečega zelja, ki za seboj pusti odtenke modre. Zelje narežemo in ga predenemo v posodo. Prelijemo z vodo, toliko, da prekrije zelje, dodamo sol in kis ter kuhamo približno 40 minut. Ohladimo, precedimo in v tekočino namočimo 4 jajca, ki jih za različno močne odtenke namakamo različno dolgo. V dveh urah bodo pirhi že precej temni.
 2. Preostala štiri jajca olupimo in z majhnim nožičem preprosto izdolbemo manjšo luknjo na vrhu jajca. To zapolnimo kar z zeliščno skuto in nadaljujemo s šparglji ter dekoracijo.
 3. Bageto narežemo na rezine in jih premažemo s hrenom s smetano.
 4. Rezine mesnin najprej po dolgem prepognemo, nato pa jih ovijemo okoli kazalca, da dobimo obliko vrtnic.
 5. Kako postreči? Poiščemo krožnik z modrim vzorcem, da se bo lepo povezal z barvo pirhov, in nanj v manjših razmakih razporedimo mesne vrtnice. Prostor med mesninami zapolnimo s kosi mladega sira, zelišči, kuhanimi prepeličjimi jajčki, vloženimi kumaricami in šparglji.
 6. Z mesnimi vrtnicami obložimo tudi rezine bagete in jih dodamo na servirni krožnik.
 7. Hren dodatno ponudimo v manjših skodelicah, poleg pa še jajca s šparglji, ki smo jih dali v podstavke ali minimalistično oblikovana majhne skodelice.

Namig: če želite obarvati več kot štiri jajca, uporabite celo zeljno glavo in podvojite količino kisa.

Prispevek je nastal v sodelovanju z blagovnima znamkama Natureta in Kras.

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply