0
Zgodbe na krožniku
Dekor & trendi Zajtrk

Ideje za lepo postrežen velikonočni zajtrk

Ohranjanje tradicije in z njo povezanih navad nas vsakič znova ponese v dobre stare čase in v nas prebudi občutek miru ter domačnosti. Da bo letošnji velikonočni zajtrk še dolgo sidro lepih občutkov in spominov, se moramo zanj še posebno potruditi.

Potica, ki iz pečice zadiši že navsezgodaj in ponese vonj po praznikih po vsej hiši, pirhi, ki smo se jih skrbno lotili že večer poprej, domač mlečni kruh, rezerviran le za posebne priložnosti. Pa hren, ki nas prebudi in očisti, prekajene mesnine in razni dodatki, da je vse še boljše. Kako vse to postreči, da pri tem ne izgubimo občutka tradicije, a pustimo vtis?

Testene košarice

Poseben pečat pri velikonočnem zajtrku ustvarimo s testenimi košaricami, ki jih naredimo kar iz kupljenega testa za pico. Tega izrežemo v kroge in jih poveznemo čez izbokline narobe obrnjenega pekača za mafine, ki smo ga dobro namastili. Za večje končne izdelke lahko uporabimo tudi modelčke za sufle ali druge ognjevarne skodelice. Iz testa izrežemo še trakce, ki naj ne merijo več od centimetra, in iz njih spletemo kitke, te pa ovijemo na rob testenih krogov in vse skupaj premažemo z rumenjakom. Pečemo jih v pečici pri 200 stopinjah približno 20 minut. Koliko testa potrebujete? Za štiri košarice, velikosti manjše ženske dlani, bo zadostoval že en zavitek testa.

Košarice napolnimo z začinjenim motovilcem ali drugim solatnim zelenjem, dodamo vložene srebrne čebulice, feferone in orehova jedrca. Nekaj pirhov žrtvujemo za pripravo rumenjakove kreme, ki jo naredimo tako, da rumenjake in delikatesni hren zmiksamo do gladkega, to nadevamo v dresirne vrečke z nastavkom, ki bo ustvaril nekakšne cvetlice, in vse skupaj nabrizgamo na solatno posteljico. Rumene cvetlice zaključimo s kaprami ali zelenim poprom.

Zeleni pirhi

Le kako do tako globoko zelenih odtenkov, se sprašujete? Naj vas razveselimo – to nam lahko uspe na povsem naraven način. Edini predpogoj, ki je ključen za uspeh, so jajca z belo lupino, sicer odtenki ne bodo izraziti. Če imate pri roki rdeče zelje in kurkumo, se ustvarjanje za velikonočni zajtrk lahko začne.

PREBERI TUDI: Podrobno o tem, kako naredimo zelene pirhe

V lonec nasekljamo pol glave ali glavo rdečega zelja (odvisno, koliko pirhov boste delali), ga prekrijemo z vodo, dodamo žlico do dve kisa in soli ter kuhamo približno 40 minut, vse skupaj nato ohladimo. Dodamo zajetno žlico ali dve kurkume (odvisno od količine tekočine). V to mešanico potopimo pravkar kuhana jajca in počakamo na rezultat. Za najbolj temne odtenke se lahko jajca namakajo tudi čez noč.

Rustikalen narezek

Izberemo leseno podlago: lahko je klasična deska, še lepše pa bo, če si priskrbite takšno, ki je pravzaprav odrezano drevesno deblo. To bo pričaralo učinek rustikalnosti in domačen občutek, zaradi katerega si bomo še bolj zaželeli pokusiti vse, kar je na njem. Pri postavitvah na okroglih površinah je zelo pomembno, da na podlagi ustvarimo težišče, ki nam pomaga, da okoli njega koncentrično zlagamo dobrote in tako ustvarimo lepo končni izdelek. Mi smo se odločili, da bo center hlebček dimljene skute, obdali pa smo ga s košaricami, narezanim špekom in prekajeno šunko, rezinami sira in vse skupaj začinili z naribanim hrenom. Za še več užitkov vsakega jedca v manjše skodelice razporedite delikatesni hren, delno mleto gorčico z gozdnim medom in cele orehe, da si jih bomo privoščili kot v starih časih. Saj res, ne pozabite na klešče.

Prispevek je nastal v sodelovanju z blagovnima znamkama Natureta in Kras.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply