Buhteljne obožujemo, a jih večinoma pripravljamo v sladki različici. Z domačo marmelado, kajne? Tukaj pa je nekaj za tiste, ki imate raje slano. Tako pripravljeni bogati kruhki bodo fantastični tudi za večerne zabave s prijatelji, ko je na mizo treba postaviti večje količine vsega.
Sestavine za testo
- pol kocke kvase
- 1 žlica sladkorja
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 300 ml mleka
- 50 g stopljenega masla
- 2 jajci (eno za premaz)
Sestavine za nadev
- 200 g slanine
- 175 g kremnega sirčka
- sveža ali suha zelišča po okusu
- žlička česna v prahu
- sol in poper
Priprava
- Mleko segrejemo in v njem raztopimo maslo. Dodamo še kvas, sladkor in jajca, razžvrkljamo ter prilijemo moki, ki smo ji dodali še sol. Zamesimo testo in pustimo, da vzhaja do dvojne količine.
- Med tem pripravimo nadev: zmešamo kremni sirček, slanino, česen, suha zelišča, sol in poper.
- Testo razvaljamo na debelino 5 mm in ga razrežemo na 16 kvadratkov. Na vsakega damo žličko nadeva in oblikujemo v kroglice, ki jih odlagamo na pekač. Ponovno vzhajamo približno 20 minut.
- Buhteljne premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj, za 35–40 minut.
Recept je nastal za Tušev projekt Jamiii. Tukaj si lahko ogledate še video priprave.
Fotografija: Tomo Jeseničnik
No Comments