0
Zgodbe na krožniku
Izpostavljeno Kulinarika

Kdaj lahko ob ribi ponudimo tudi kozarček rdečega?

Še kako smo zaupali pravilu, da k ribam vedno ponudimo belo vino, danes pa verjamemo v izjeme.

Ko izbirate vino, razmišljajte o načinu priprave, teksturi mesa, začimbah, ki jih uporabite. Ima izbrana morska ali sladkovodna dobrota močan okus ali nežen? Gre za večjo in mesnato ribo, polno bogatega okusa? Kako bi njeno aromo dopolnili s požirkom rujne kapljice? Pravega vinskega poznavalca bo za odločitev zanimalo tudi, v katerem morju je riba plavala, ali je gojena, ulovljena v toplejšem ali hladnejšem delu leta. Mi, ki bomo želeli ribe povezati z vinsko zgodbo v domačih okoljih, pa se tako daleč najverjetneje ne bomo spuščali. Nikar ne pozabite, da boste to zares ugotovili le, če boste radovedni in zato prekršili zdavnaj prečrtano pravilo, da se ob ribah spodobi piti le belo.

Tehnika priprave je ključna

Vzemimo za primer lososa s svojim razkošnim okusom, ob katerem se v tujini največkrat priporoča rose, pri nas pa pogosto suha elegantna vina z bogatim telesom. Že res, izbor bo fantastično povzdignil grižljaj te ribe, mogoče pa boste še bolj uživali, če si boste ob njem natočili kozarček rdečega. Kako si pomagati, se sprašujete? Odgovor je v načinu priprave. Ste lososa obdelali v pečici, poširali ali popekli na žaru? Pečica in žar bosta razvila močnejše okuse in teksturo, zato se bo jedi lahko podalo tudi rdeče vino, poširan losos pa bo ohranil svilnato teksturo in nežnost, tako da bo najraje v družbi belega. Tako razmišljajte tudi, ko bo pred vami druga vrsta ribe.

O ribi razmišljajte kot o mesu

Boste jed pikantno začinili ali se podali raziskovati špansko paello? Kozarec kliče po rdečem. Boste krožnik obogatili z gobami ali gomolji iz pečice? Zemeljski toni se odlično podajo z zemeljsko noto nekoliko bogatejših rdečih vin. Ste si ribo zamislili z omako iz rdečega vina? Potem boste ob njej vsekakor postregli kozarec rdečega. Tune, ki prav zares spominja na steak in se jo podobno tudi pripravi, si je v tem kontekstu skoraj ne moremo zamisliti z belim vinom, prav tako ne tuninega tartarja. Tudi riba v paradižnikovi omaki, brodet na rdeče ali pa juha bouillabaisse se bodo vsekakor razveselili pisane vinske različice, o kateri gre razmišljati tudi, ko boste nežnega brancina zavili v bogato dimljeno slanino in ga spekli v pečici. Dobro pa se je držati pravila, da se pri izbiri izogibamo rdečim vinom z visokimi tanini, saj bodo – sploh, če boste ribi dodali kiselkasto omako ali limono, ki je vinski sovražnik – pustili grenak in kovinski priokus. Raje odprite buteljko, v kateri se skriva rdeče z lažjim, največ srednjim telesom.

Seveda pa nikar ne pozabite na čudovita bela vina, ki se odlično podajo k sardelicam na žaru, koktajlu s kozicami, brancinu v soli in še bi lahko naštevali.

Prispevek je nastal za blog Kleti Brda.

Foto: Unsplash

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply