Zgodbe na krožniku
Jesen Kruh Recepti Zima

Slani buhteljni s slanino, kremnim sirčkom, zelišči in orehi

Buhteljne obožujemo, a jih večinoma pripravljamo v sladki različici. Z domačo marmelado, kajne? Tukaj pa je nekaj za tiste, ki imate raje slano. Tako pripravljeni bogati kruhki bodo fantastični tudi za večerne zabave s prijatelji, ko je na mizo treba postaviti večje količine vsega.

Sestavine za testo

  • pol kocke kvase
  • 1 žlica sladkorja
  • 500 g moke
  • 1 žlička soli
  • 300 ml mleka
  • 50 g stopljenega masla
  • 2 jajci (eno za premaz)

Sestavine za nadev

  • 200 g slanine
  • 175 g kremnega sirčka
  • sveža ali suha zelišča po okusu
  • žlička česna v prahu
  • sol in poper

Priprava

  1. Mleko segrejemo in v njem raztopimo maslo. Dodamo še kvas, sladkor in jajca, razžvrkljamo ter prilijemo moki, ki smo ji dodali še sol. Zamesimo testo in pustimo, da vzhaja do dvojne količine.
  2. Med tem pripravimo nadev: zmešamo kremni sirček, slanino, česen, suha zelišča, sol in poper.
  3. Testo razvaljamo na debelino 5 mm in ga razrežemo na 16 kvadratkov. Na vsakega damo žličko nadeva in oblikujemo v kroglice, ki jih odlagamo na pekač. Ponovno vzhajamo približno 20 minut.
  4. Buhteljne premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj, za 35–40 minut.

Recept je nastal za Tušev projekt Jamiii. Tukaj si lahko ogledate še video priprave.

Fotografija: Tomo Jeseničnik

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply