0
Zgodbe na krožniku
Recepti Sladica Zima

Pustni obročki

Zakorakali smo v najbolj norčavi del leta, ko bomo napravljeni v smešne, grozovite in čarobne like odganjali zimo in klicali pomlad. Pustni krofi, miške, flancati in podobne dobrote nas že mamijo v slaščičarnah in trgovinah, marsikateri nadebudnež pa se je peke že lotil doma. Pri nama je zadišalo po pustnih obročkih iz pečice, narejenih s pinjencem, a konec tedna obljubljava tudi nekaj pravega pustnega cvrtja.

Čas priprave: 15 do 20 minut

Sestavine za 4 osebe

 • 250 g moke
 • 100 g sladkorja
 • 8 g pecilnega
 • ščepec soli
 • 200 ml pinjenca
 • 2 jajci
 • 40 g raztopljenega masla
 • žlica ruma
 • vanilja

Priprava

 1. Pečico prižgi na 220 stopinj.
 2. V prvi posodi zmešaj mokre sestavine: najprej razžvrkljaj jajca s pinjencem, primešaj razstopljeno maslo in vaniljo.
 3. V drugi posodi, ki naj bo malce večja, saj boš pozneje vanjo prilil tudi mokre sestavine, pomešaj suhe sestavine: oko, sladkor, pecilni prašek in sol.
 4. Mokre sestavine prilij suhim in z metlico pomešaj v gladko zmes.
 5. Maso razporedi v modelčke za ameriške krofe do dveh tretjin. Najlažje in najenakomerneje boš maso razporedil, če si boš pomagal z dresirno vrečko.
 6. Obročke peci od 8 do 10 minut na 220 stopinjah.

Zapisek

Kolački so najboljši še topli, če pa jih boš okrasil z raznimi prelivi in posipi, počakaj, da se ohladijo.

Ideje za glazure

Krofe ali obročke lahko okrasiš z raznimi glazurami, mrvicami in drugimi sladkimi dekorativnimi elementi. Odlična je pripravljena iz kremnega sirčka, ki se mu doda mleti sladkor in bravo. Zagotovo pa ne boš zgrešil s čokoladnim prelivom. Poizkusi še preliv iz borovnic ali z zelenim čajem matcha.

Raba maslenega mleka

Pinjenec ali masleno mleko je stranski produkt pri pripravi masla. Včasih so ga na kmetijah, kjer so izdelovali maslo, uporabljali pri peki kruha s kislim testom, danes pa se zdi, kot da smo nanj malce pozabili. Ima učinek rahljanja oz. mehčanja, zato ga pogosto zasledimo na primer v ameriških receptih za torte ali kolačke, v Veliki Britaniji ga radi uporabijo v t.i. sconsih in kruhu s sodo, drugod tudi v palačinkah, za paniranje piščanca, na Škotskem z njim preganjajo celo mačka.

Je lahko prebavljiv in vsebuje malo mlečnih maščob, zato se ga svetuje v dietni prehrani. Je naravni probiotik, bogat z mlečno kislino. Vsebuje dragocene hranilne snovi, kot so lecitin, tega je kar dvakrat več kot v polnomastnem mleku, kalcij, magnezij, kalij, laktozo in še katero bi lahko našteli.

S pinjencem lahko celo ublažiš razdraženo in pordelo kožo, si pripraviš naravni piling, ohladiš in pomagaš koži pri regeneraciji po sončenju. Odstranjuje sadne madeže, zmešan s soljo in kisom pa je zelo uporaben za vzdrževanje leska kopalniških kadi.

Naročnik: Tuš Slovenija
Recept: Mateja Delakorda
Naslovna fotografija: Tomo Jeseničnik
Stiliranje: Kristina Smodila

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply