Mar niso ljubki? Zdaj, ko je sezona buč, lahko z njimi razveseljujete svoje bližnje.
Ko se ohladi, vikendi postanejo prizorišče peke. Pečica odpre sezono za slaščice, glavne jedi in – izjemno pomembno – začne se sezona peke domačega kruha. Trenutno je v modi peka z drožmi, ki že razsajajo v Matejini kuhinji, a si še ne upa pokazati končnih izdelkov. Te dišeče bučke pa so pripravljene z navadnim kvasom in se jih lahko brez pretiranih pomislekov, ali bi vam kaj takega lahko uspelo, lotite še ta trenutek.
Potrebujete le bučo, osnovne sestavine za kruh ter vrvico, s katero boste oblikovali bučke. Da si boste pripravo lažje predstavljali, si lahko ogledate video tukaj.
Sestavine
- 450 g moke
- 200 g pireja muškatne ali hokaido buče
- 1 žlica bučnega olja
- 20 g kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 170 ml mleka
- sol po okusu
Priprava
- Naredimo kvasec: v posodici kvasu dodamo sladkor in nekaj žlic toplega mleka. Počakamo 10 minut.
- V večjo posodo damo bučni pire, olje, sol in pomešamo. Dodamo še kvasec in mleko ter postopoma dodajamo moko, da zamesimo gladko testo.
- To naj vzhaja toliko časa, da se podvoji, nato iz njega oblikujemo 8 kroglic približno enake velikosti.
- Vsako kroglico prevežemo s 4 kuhinjskimi vrvicami, a nikar preveč tesno, saj bo kruh še vzhajal in tako “pojedel” vrvico (težko jo boste dstranili, ko bo kruh pečen).
- Kruhke vzhajamo še 20 minut, nato pa jih damo v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj.(Če pečemo v dveh pekačih, uporabimo ventilacijo na 180 stopinj).
Naročnik: Tuš Slovenija
Recept: Mateja Delakorda
Naslovna fotografija: Tomo Jeseničnik
Stiliranje: Kristina Smodila
No Comments