0
Zgodbe na krožniku
Izpostavljeno Napitek Napitek Recepti Recepti + stiliranje

Regratov sirup z vaniljo / Dandelion syrup with vanilla

Regrat je s svojim sončno rumenim cvetjem obarval travnike. Preden se spremeni v lučke, ga naberi in skuhaj sirup, s katerim popestriš napitke in sladice.

Pravila nabiranja regrata in priprave sirupa, ki jih priporočava

  • Regratove cvetove nabiramo zjutraj, saj so takrat najbolj polni zdravja.
  • Cvetovi naj ne bodo popolnoma razcveteni, bolje je, da imajo v sredini cveta nekakšen stožec.
  • Izogibamo se gnojenim travniškim predelom in travnikom ob cestah, kjer je veliko onesnaženih delcev in se sprehajajo psi ter mačke.
  • Natrgan regrat očistimo morebitnih trav in žuželk in ga kakšni dve uri pustimo na hladnem, da se cvetovi malce zaprejo. Zakaj? Zaradi naslednjega koraka …
  • Priporočava, da za sirup, ki ga boste uporabljali kot sladilo oziroma priboljšek, uporabite le rumeni del (zeleni deli grenijo, čeprav je to znak, da so zelo zdravilni!). Tega boste s škarjami veliko lažje odrezali, če bodo cvetovi nekoliko priprti.
  • Recepti ponavadi navajajo količino cvetov, ki jo potrebujete za sirup, kar v številki cvetov, zato so mnogi začudeni, kako bodo vse to prešteli. A ideja niti ni tako slaba, saj en cvet tehta približno en gram. No, lahko vam nabiranje še malce olajšava: za najin recept morate nabrati štiri litrške kozarce cvetov (to je približno 400 g oziroma 400 cvetov) ali slabo polovice običajne vrečke iz blaga, ki jo imate za v trgovino.
  • Rumene dele cvetov nato zavremo v vodi ter dobro precedimo (pri tem z žlico potiskamo ob cedilo, da res iztisnemo vse, kar lahko). Dodamo sladkor, limono in vaniljo ter ponovno zavremo. Nekateri nato sirup kuhajo tudi do tri ure. Takrat postane zelo gost, kot nekakšen med, zaradi česar ga pogosto poimenujejo kar regratov med. No, nama je ljubši klasičen sirup, ki se bo hitro pomešal z ostalimi sestavinami v koktajlih in poletnih napitkih, prav tako bomo iz njega pridobili večjo količino in bo bolj svežega okusa. Kuhava ga torej le toliko časa, da povre tretjina tekočine.

⎨SI⎬ Recept za regratov sirup

Sestavine za približno 2 litra sirupa

  • 400 g regratovih cvetov
  • 2 l vode
  • 1,2 kg sladkorja (lahko nadomestiš z 1 kg medu)
  • strok vanilje
  • sok 2 limon in lupinica 1 limone

Priprava

  1. Nabranim cvetovom s škarjami odrežemo rumene dele in jih odlagamo v večji lonec.
  2. Prilijemo vodo in vse skupaj zavremo. Naj se kuha približno 10 minut.
  3. Nato regrat dobro odcedimo. Listke z vilico pritiskamo ob cedilo, da res iztisnemo vso tekočino.
  4. Rumeni tekočini dodamo sladkor ali med, limono in limonino lupinico ter prerezan strok vanilje. Ponovno zavremo.
  5. Kuhamo toliko časa, da povre tretjina tekočine.
  6. Odstranimo strok vanilje in napolnimo čiste in vroče kozarčke.

⎨EN⎬ Dandelion Syrup Recipe

  • 400 g of dandelion flowers
  • 2 l of water
  • about 1,2 kg of sugar or 1 kg of honey
  • juice of two lemons and zest of 1 lemon
  • vanilla pod

Preparation

  1. Cut off the yellow flowers with the scissors and put them in a larger pot or high pan.
  2. Pour in water and bring to a boil. Let it cook for about 10 minutes.
  3. Drain cooked dandelion. Press with the fork to squeeze out all the liquid.
  4. Add sugar or honey, lemon and lemon zest and sliced vanilla bean are added to the yellow liquid. Boil again.
  5. Cook until it boils a third of the liquid.
  6. Remove the vanilla and fill in clean and hot jars.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply