Zgodbe na krožniku
Izpostavljeno Jesen Kruh Recepti Zima

Bučni kruhki za najlepša jesenska jutra

Mar niso ljubki? Zdaj, ko je sezona buč, lahko z njimi razveseljujete svoje bližnje.

Ko se ohladi, vikendi postanejo prizorišče peke. Pečica odpre sezono za slaščice, glavne jedi in – izjemno pomembno – začne se sezona peke domačega kruha. Trenutno je v modi peka z drožmi, ki že razsajajo v Matejini kuhinji, a si še ne upa pokazati končnih izdelkov. Te dišeče bučke pa so pripravljene z navadnim kvasom in se jih lahko brez pretiranih pomislekov, ali bi vam kaj takega lahko uspelo, lotite še ta trenutek.

Potrebujete le bučo, osnovne sestavine za kruh ter vrvico, s katero boste oblikovali bučke. Da si boste pripravo lažje predstavljali, si lahko ogledate video tukaj.

Sestavine

  • 450 g moke
  • 200 g pireja muškatne ali hokaido buče
  • 1 žlica bučnega olja
  • 20 g kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 170 ml mleka
  • sol po okusu

Priprava

  1. Naredimo kvasec: v posodici kvasu dodamo sladkor in nekaj žlic toplega mleka. Počakamo 10 minut.
  2. V večjo posodo damo bučni pire, olje, sol in pomešamo. Dodamo še kvasec in mleko ter postopoma dodajamo moko, da zamesimo gladko testo.
  3. To naj vzhaja toliko časa, da se podvoji, nato iz njega oblikujemo 8 kroglic približno enake velikosti.
  4. Vsako kroglico prevežemo s 4 kuhinjskimi vrvicami, a nikar preveč tesno, saj bo kruh še vzhajal in tako “pojedel” vrvico (težko jo boste dstranili, ko bo kruh pečen).
  5. Kruhke vzhajamo še 20 minut, nato pa jih damo v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj.(Če pečemo v dveh pekačih, uporabimo ventilacijo na 180 stopinj).

Naročnik: Tuš Slovenija
Recept: Mateja Delakorda
Naslovna fotografija: Tomo Jeseničnik
Stiliranje: Kristina Smodila

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply