Zgodbe na krožniku
Brunch Juha in enolončnica Kosilo Poletje Recepti Večerja

Mandljeva juha

To je pravzaprav beli gazpačo, ki mu Španci pravijo ajo blanco. Juhica bo najbolj teknila iz kozarcev na pecljih. Postrežemo jo z belim grozdjem, ki pa na Monte Rossu tokrat še ni bilo dovolj zrelo. Nekateri to jed pripravljajo z zelenjavno jušno osnovo, zagotavljava pa vam, da bo zelo okusna tudi z vodo.

Sestavine

  • 150 g mandljev
  • hladna voda ali zelenjavna jušna osnova po potrebi
  • velik kos starega kruha ali 4 prepečenci
  • 2 stroka česna
  • oljčno olje
  • sol, poper, žlica jabolčnega kisa
  • pest ledu

Priprava

  1. Oluščene mandlje namočimo čez noč.
  2. Stresemo jih v blender (mora biti zelo močan, da bo juha pravilno gladka) in dodamo malce vode, nato pa zmeljemo v pasto.
  3. Dodamo še natrgan kruh, česen, 2 do 3 žlice oljčnega olja, pest ledu in kakšna 2 dl tekočine. Zmeljemo v gladko juho. Na tej točki dodajamo tekočino glede na želeno gostoto, a priporočamo, da juha vseeno ni preredka. Biti mora srednje gosta in gladka kot svila.
  4. Na koncu solimo, popramo in prilijemo kis. Postrežemo zelo hladno, zato po potrebi dodatno ohladimo v hladilniku, drugače juha ne bo okusna.

Namig: Če nimate močnega blenderja, lahko mandlje nadomestite z nesladkanim mandljevim mlekom in dodate malo več kruha.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply