Zgodbe na krožniku
Izpostavljeno Jesen Recepti Sladica Sladica

Pirin kolač, ki diši po jeseni

Recept odmerimo kar z jogurtovimi lončki.

Sladko razvajanje je včasih dober izgovor, da pospravimo shrambo in hladilnik. Ta recept je nastal prav v tem stilu. V košarici s sadjem so se leno valjali in že pretirano medili grozdje, slive in hruške, ki so bili kot nalašč, da končajo v ponvi s karamelno kopeljo in rumovo dišavo. A vsa ta sadna naslada ne more biti sama sebi namen, zato je nastal še enostaven pirin kolač z jogurtom, krasen biskvitni podstavek za občudovanje lepote jeseni. In naše sladkanje, seveda.

Sestavine (za pekač s premerom 20 cm)

Za kolač

  • 1 lonček navadnega jogurta
  • 2 jogurtova lončka polnozrnate pirine moke
  • 1 jogurtov lonček repičnega olja (oziroma olja, ki nima izrazitega okusa)
  • 1 jogurtov lonček kokosovega sladkorja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1 jogurtov lonček kokosove moke
  • 2 jajci
  • 30 ml ruma oz. po okusu
  • 1 pecilni prašek

Za nadev

  • jesensko sadje (slive, grozdje, hruške)
  • 100 g masla
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 30 ml ruma
  • vijolična bazilika
  • cimet

Priprava

Kolač

  1. Pečico ogrejemo na 175 stopinj in pripravimo okrogel pekač (20 cm), namazan z maslom ali oljem.
  2. V večji skledi najrej zmešamo mokre sestavine (jogurt, olje, jajca, rum), nato v drugi posodi zmešamo suhe sestavine (moka, kokosova moka, sladkor, kakav, pecilni prašek) in suho mešanico primešamo mokrim sestavinam.
  3. Maso vlijemo v pekač in pečemo 40 min na 180 °C. (Če imate pekač večjega premera, se bo pecivo peklo manj časa. Ali je pečen, preverite z zobotrebcem na sredini kolača. Če je zobotrebec še moker, potem pecivo ni pečeno.)

Sadni nadev

  1. Sadje operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami.
  2. Na štedilnik pristavimo ponev in nanjo damo maslo, da se stopi.
  3. Ko je maslo stopljeno, dodamo sadje in pustimo, da se sadje malo pokuha.
  4. Dodamo 2 žlici sladkorja, da začne sadje karamelizirati.
  5. Ko začne primanjkovati tekočine, dolijemo rum: približno 30 ml oz. po potrebi (alkohol bo izparel).
  6. Dodamo še nekaj lističev bazilike in cimet.
  7. Ko sadje postane mehko (najdlje bodo potrebovale slive), ga odstranite s štedilnika in  okrasite kolač. Uporabite tudi tekočino, ki je ostala od karameliziranja.

  

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply