Zgodbe na krožniku
Brunch Jesen Malica Poletje Pomlad Prigrizek Recepti Zajtrk Zima

Tapenada

Provansalska pašteta iz oljk.

Hitro pripravljen namaz, ko imate pri roki kakšen kozarček oljk. Midve sva uporabili črne, lahko pa različne sorte in različno zrele oljke med seboj pomešate. Vsekakor boste lažje izkoščičili črne. Ponavadi se tej pašteti doda tudi inčune, midve pa sva nekoliko več globine poiskali v posušenih paradižnikih, za nekaj hrustljavosti pa primešali še mandlje. Za dodatno svežino in malce privzdignjen okus tukaj poskrbita limona in džin.

Sestavine

  • 300 g oljk
  • 6 suhih paradižnikov
  • žlica kaper, sok pol limone
  • 30 g mandljev
  • šopek svežih zelišč (peteršilj, bazilika, timijan …)
  • 3 stroki česna
  • 2 do 3 žlice džina
  • sol in poper po okusu
  • ekstra deviško oljčno olje

Priprava

    1. Zelo preprosto gre ta recept: najprej razkoščičimo oljke, nato pa vse sestavine stresemo v sekljalnik in mešamo do želene teksture. Namaz je lahko podoben pašteti, lahko pa se odločimo za bolj grobo različico. Pri konsistenci si pomagamo še z odmerjanjem oljčnega olja.
    2. Postrežemo s popečenim hrustljavim kruhom.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply