Recept odmerimo kar z jogurtovimi lončki.
Sladko razvajanje je včasih dober izgovor, da pospravimo shrambo in hladilnik. Ta recept je nastal prav v tem stilu. V košarici s sadjem so se leno valjali in že pretirano medili grozdje, slive in hruške, ki so bili kot nalašč, da končajo v ponvi s karamelno kopeljo in rumovo dišavo. A vsa ta sadna naslada ne more biti sama sebi namen, zato je nastal še enostaven pirin kolač z jogurtom, krasen biskvitni podstavek za občudovanje lepote jeseni. In naše sladkanje, seveda.
Sestavine (za pekač s premerom 20 cm)
Za kolač
- 1 lonček navadnega jogurta
- 2 jogurtova lončka polnozrnate pirine moke
- 1 jogurtov lonček repičnega olja (oziroma olja, ki nima izrazitega okusa)
- 1 jogurtov lonček kokosovega sladkorja
- 2 žlici kakava v prahu
- 1 jogurtov lonček kokosove moke
- 2 jajci
- 30 ml ruma oz. po okusu
- 1 pecilni prašek
Za nadev
- jesensko sadje (slive, grozdje, hruške)
- 100 g masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 30 ml ruma
- vijolična bazilika
- cimet
Priprava
Kolač
- Pečico ogrejemo na 175 stopinj in pripravimo okrogel pekač (20 cm), namazan z maslom ali oljem.
- V večji skledi najrej zmešamo mokre sestavine (jogurt, olje, jajca, rum), nato v drugi posodi zmešamo suhe sestavine (moka, kokosova moka, sladkor, kakav, pecilni prašek) in suho mešanico primešamo mokrim sestavinam.
- Maso vlijemo v pekač in pečemo 40 min na 180 °C. (Če imate pekač večjega premera, se bo pecivo peklo manj časa. Ali je pečen, preverite z zobotrebcem na sredini kolača. Če je zobotrebec še moker, potem pecivo ni pečeno.)
Sadni nadev
- Sadje operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami.
- Na štedilnik pristavimo ponev in nanjo damo maslo, da se stopi.
- Ko je maslo stopljeno, dodamo sadje in pustimo, da se sadje malo pokuha.
- Dodamo 2 žlici sladkorja, da začne sadje karamelizirati.
- Ko začne primanjkovati tekočine, dolijemo rum: približno 30 ml oz. po potrebi (alkohol bo izparel).
- Dodamo še nekaj lističev bazilike in cimet.
- Ko sadje postane mehko (najdlje bodo potrebovale slive), ga odstranite s štedilnika in okrasite kolač. Uporabite tudi tekočino, ki je ostala od karameliziranja.
No Comments