Zgodbe na krožniku
Izpostavljeno Jesen Kulinarično komuniciranje Kulinarika Poletje Pomlad Recepti Recepti + stiliranje Sladica Sladica Zajtrk Zima

Ajdova granola, recept, ki navduši

To je izvrsten zajtrk iz pečenih ajdovih žgancev.

Ajdovi žganci so značilna slovenska jed, ki jo obožujemo. Večinoma jih postrežemo z ocvirki, mlekom, kislim zeljem in kolinami. No, midve nisva ravno ljubiteljici naštetih kombinacij, navdušeni pa sva nad okusom ajde kot take. Povezujeva ga predvsem s sladkim. Ajda in čokolada, pa ajda in marelice, recimo! So tudi vaše brbončice spregovorile?

No, pred časom sva prišli na račun, da uporabiva domišljijo, ko nama je naročnik zadal izziv, da narediva nekaj izvirnega na temo ajdovih žgancev. Kar nekaj ur je preteklo in kar nekaj miselnih vzorcev je bilo narisanih, da se je porodil ta recept, na katerega sva med vsemi najverjetneje najbolj ponosni. Granola je tako izvrstna, da se čudiva, kako se je ni že kdo domislil pred nama. Poskusite, vaši zajtrki bodo navdušenja polni.

Sestavine

  • 200 g nadrobljenih ajdovih žgancev
  • 50 g semen
  • 100 g oreškov
  • 50 g suhega sadja
  • 3 žlice tekočega medu
  • 50 g masla
  • po želji: suho jagodičevje, čokolada

Priprava

  1. Pečico prižgemo na 180 stopinj.
  2. Na majhnem ognju raztopimo maslo in med.
  3. Ajdove žgance, semena, oreške in suho sadje stresemo v posodo in prelijemo maslom in medom. Pretresemo na pekač in enakomerno razporedimo.
  4. Postavimo v pečico, kjer pečemo od 20 do 30 minut. Vmes večkrat premešamo.
  5. Pečeni del ohladimo, da postane hrustljav, nato pa mu dodamo še priboljške po okusu. Recimo suho jagodičevje, čokolado … Shranimo v steklene kozarce in porabimo v roku enega tedna.
  6. Postrežemo z grškim jogurtom in po želji posladkamo z medom.

Namig: Ajdove žgance skuhajte iz prave ajdove moke in ne iz instant različice.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply