0
Zgodbe na krožniku
Izpostavljeno Potepanja

Na lepše: Hotel Bled Rose

Kakor na začetku leta – tako vse leto, pravijo. Zato sva se s Kristino tokrat podali tja, kjer se uresničijo zaobljube o bolj zdravem načinu življenja in posvečanju časa sebi.

Vleklo naju je k vodi. »Morje bova prihranili za poletje,« sva si rekli. »Pojdiva raje na Bled!« Ta slovenski biser obiskovalca napolni z novo energijo, sploh v hladnejšem delu leta, ko ni tako množično oblegan. In ima – vodo. Naravni element, ki mu je neizmerno moč pripisal že grški filozof Tales in ga v svojih spisih določil za glavno prapočelo. Tisto substanco, iz katere vse izhaja. »Pantha rei« ali vse teče, je zapisal Heraklit, kajti »dvakrat ne moreš stopiti v isto reko«. Besede modreca, ki osvobajajo. In voda zares osvobaja naše misli. Mirno Blejsko jezero, ravno dovolj prostrano, da ti zastane pogled, da se prerodiš.

Na prav lepem koncu obale, kjer je bil včasih Hotel Jelovica, zdaj v novi preobleki vodo opazuje Bled Rose hotel. Spomnimo: jeseni lani je prostor na novo zaživel z novim lastnikom dr. Otmarjem Zornom, direktorjem podjetja Rikli, in dobil drugačno prihodnost, za katero svetijo štiri zvezdice, ciljajo pa še na peto. V ta prostor, ki diši po novem, sva s Kristino vstopili, ko je še žuborelo od novih idej, vizija pa dobivala podobo. Takšno, ki se opira na verjetno največjo željo sodobnega posameznika: vzeti si čas zase in se regenerirati.

Tukaj je vse za to, da za nekaj časa pozabimo na skrbi in misli ter dejanja preusmerimo na razvajanje. Bodisi v čudoviti okoliški naravi bodisi v hotelskem bazenu, savni ali jacuzziju. Lahko pa samo posedamo v odprtem hotelskem prostoru, urejenem v slogu moderne elegance in z retro pridihom, polnem barv in skulptur umetnikov, ter se razveselimo vrtnice, ki nas pričaka na postelji, ko se vrnemo k počitku. Popijemo lično postreženo kavico, se posladkamo s hotelskimi slaščicami ali pa se regeneracije lotimo s pomočjo osebja, ki po naročilu pripravi takšen zajtrk, kot je tokrat nama. V prihodnje bodo gostu izdelali celoten program, ki bo vključeval prehranjevalni načrt in vadbo.

Kulinarika starih časov v novi preobleki

Že zdaj tukaj dobimo hišno blejsko rezino, tortice in sadne pite ter raznorazne napitke. Osebje si prizadeva, da bomo obiskovalci lahko izbirali à la carte. Za hotelske goste poskrbijo s hrano, ki črpa navdih v slovenski tradiciji, a jo pripravijo na sodoben način. Dobavitelji so lokalni, povezujejo se z okoliškimi kmetijami in težijo k nepredelanim oziroma čim manj predelanim živilom. In ker sva jih s Kristino obiskali zato, da bi dobili ideje, kako v novem letu poskrbeti zase, so nam v hotelski kuhinji pripravili recepte za zajtrk. Po tem obroku se namreč dan pozna! Jedi so zasnovali tako, da vsebujejo dovolj beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Izognili so se sladilom in uporabili predvsem fruktozo, med in tudi dobra stara rožičeva moka je idealna za naravno sladkanje. Skuta, ki je bila osnova namazu v kroglicah, je albuminska, pod njo pa očarajo smrekove iglice, ki so – pozabili smo na to v norem tempu razvoja sveta – celo užitne. Okus imajo po smoli. Jedli jih ne bomo ravno radi, a na krožniku s svojim vonjem pričarajo vzdušje, v katerem si zlahka predstavljamo, da smo na sprehodu po gozdu.

Na mizi je bila tudi granola iz ovsenih kosmičev s sadjem iz domačih sadovnjakov in logov. Pa ajdov kruh, pripravljen z drožmi, z orehi in maslom z bližnje kmetije. Jajce ni bilo postreženo na keramičnem podstavku, temveč je lupina sedela v ajdovi kaši, v njej pa sta se skrivala polenta in poširano jajce. Spet jed iz starih časov v novi preobleki. Iz modnih kozarcev smo pili kavo iz ječmena in želoda, ob kateri smo začeli obujati spomine na stare mame, ki so nam podoben napitek v otroštvu postregle z mlekom.

Vse recepte najdete na portalu Odprta kuhinja.

Zajtrk za dobre začetke

Med vsemi idejami za zajtrk smo izbrali tri, ki jih boste lahko poustvarili takoj, priprava vam ne bo vzela veliko časa. Detoks napitek je kot strup v mali steklenički – ne potrebujemo ga veliko, da nas poživi. Pravzaprav si ga natočimo kot viski. V njem sta kumara in spirulina. Vas že vidimo, kako se sprašujete, kaj ima spirulina s Slovenijo. Ne boste verjeli, ta, ki smo jo počasi srkali v tem zelenem napitku, je iz Ljubljane, kjer imamo gojišče. Na trgovskih policah še vedno najdemo kaki, s katerim včasih ne vemo, kaj bi. Ta marmelada z zvezdnatim janežem vas bo navduševala dan za dnem. Enkrat na kruhu, drugič na cimetovih palačinkah, kakor so nam predlagali v kuhinji, izjemno se poda tudi k pršutu. Žitne ploščice bodo najverjetneje postale kar vaša stalnica. Pa ne le zjutraj, z njimi si boste polnili žepe in torbice, da bodo vedno z vami kot bonboni. Dan si je namreč treba večkrat polepšati.

Januar se bliža koncu in prepričani sva, da je večina vaših novoletnih zaobljub že pozabljenih. A vseeno, nikar v tem hitrem tempu in stremljenju po popolnosti ne pozabite nase. Pospravljanje omare lahko počaka, ne more pa čakati vaše telo. Ki je iz vode in kot voda, ki teče. Ne boste dvakrat prestopili istih trenutkov toka, ki ga ponuja življenje.

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply