Zgodbe na krožniku
Izpostavljeno Poletje Recepti Sladica

Preprosta oreo pita v družbi sliv in robid (brez peke)

Narava se je odela v nekoliko temnejše odtenke. Najprej so se v gozdovih začele barvati robide, zdaj pa se v sadovnjakih in pred hišami na gostih vejah bohotijo še slive. Dnevi so postali krajši, jutra sveža in skrita v meglice. Jesen se prebuja. Pozdravi jo! Ta zapeljiva oreo pita je kot nalašč za kaj takega.

A nikar žalostno, saj veš, kako je zapisal Albert Camus – jesen je druga pomlad v letu, ko vsak list postane cvet. Midve sva se je razveselili prav zaradi odtenkov in okusov, ki prihajajo na naše krožnike. Pravzaprav je pred nami najbogatejši del leta, ki si zasluži posebno pozornost.

Sladki pozdrav prihajajočemu letnemu času sva izpeljali v najboljši družbi. S še eno najino sorodno dušo, blogerko Anjo Burgar, poznano pod imenom Use your noodles. Zagotovo te je že zapeljala na njenem vse bolj odmevnem profilu na Instagramu, kjer oči nahrani z lepimi kulinaričnimi fotografijami. Prav te so srčika njenega ustvarjanja, saj gradi na širjenju znanja o fotografskem izražanju. Če se želiš učiti fotografije hrane in stiliranja, je Anja pravi naslov. Tako je med našim druženjem prevzela fotografsko taktirko, Kristina je stilirala, da boste fotografije kar požirali z očmi, Mateja pa razvila zares preprost recept za oreo pito.

Na Kristininem vrtu in v njenem studiu se je zgodila čarovnija treh ustvarjalnih energij. Zgodil se je smeh, prijateljski klepet, umazana posoda, popackano krilo in neskončno zadovoljstvo. Mar ni to tisto, kar potrebuješ tudi ti? Družbo pravih ljudi in nekaj dobrega na mizi. Hitro, pripravi to pito in pokliči svoje ljube, da skupaj prebudite jesen.

Piškotno dno (za pekač s premerom 20 cm)

 • 250 g piškotov oreo
 • 70 g masla

Nadev

Za približno 200 g sadnega pireja

  • 200 g robid
  • 200 g izkoščičenih sliv
  • 80 g sladkorja (za nadev brez kuhanja uporabi sladkor v prahu ali tekoči nadomestek)
  • (sok polovice limone – le za kuhano verzijo)

In še …

 • 100 g kremnega sirčka
 • 100 g smetane
 • 
10 do 15 ml rožne vode
 • 10 g želatine

Priprava

 1. Maslo raztopi. Piškote drobno zmelji in jim primešaj maslo.

 Piškotno maso čvrsto razporedi po dnu pekača za pito. Pomagaj si s kozarcem, ki ima ravno dno, saj le tako dobiš zares ravno podlago in lep, enakomeren rob. Piškotno dno postavi v hladilnik.

Prvi način priprave nadeva

 1. Robide, narezane slive in sladkor skuhaj do mehkega. Vmes dodaj še sok polovice limone. Spasiraj s paličnim mešalnikom in precedi. Dodaj še rožno vodo in ta sadni pire ohladi.
 2. Želatino pripravi po navodilih na embalaži.
 3. Z ročnim mešalnikom na hitro stepi kremni sir in smetano. Primešaj sadni pire, ki ga še prej stehtaš, da se prepričaš, ali masa znaša 200 g (tvoje sadje bo mogoče bolj vodeno od našega), nato pa med srednje močnim miksanjem še stopljeno želatino. Nadev prelij čez ohlajeno piškotno dno in pito postavi v hladilnik, najbolje čez noč.

Drugi način za nadev

  1. Robide in narezane slive spasiraj in precedi. Prilij rožno vodo in dodaj sladkor. Premešaj.
  2. Kremni sirček in smetano stepi. Najprej bo zmes bolj tekoča, a bo postajala vedno bolj gosta. Nikar ne stepaj predolgo, saj si želimo mehko in lahkotno teksturo. Dovolj bo že minutka.

 Nežno primešaj še sadni pire (ne pozabi stehtati!), nato pa med mešanjem še želatino. Prelij na piškotno dno in pito čez noč postavi v hladilnik.

Zaključek

Pito okrasi s svežimi rezinami sliv in z robidami.

Namigi

Zakaj stopljeno želatino dodajamo med miksanjem? Če bi toplo želatino zgolj prilili na hladno maso, se ta zelo hitro strdi in posledično imamo v nadevih nekakšne žele koščke, ki pa si jih prav res ne želimo občutiti na jeziku.

Za bolj vijolično barvo uporabimo večje razmerje robid in drugo različico nadeva. Ko slive in robide kuhamo, namreč nastane pire bordo barve.

Kakšna je razlika v okusih med prvim in drugim nadevom? Ko sadni pire pokuhamo, je okus bolj marmeladen in globok. Če pa uporabimo zgolj spasirano sadje, bo pita sveža in lahkotnejša.

Namesto rožne vode lahko okus obogatimo tudi z likerjem amaretto. Klasična kombinacija, ko gre za sladice s slivami.

Namesto piškotov oreo lahko uporabiš druge piškote po svoji želji. Le oreo pa bodo pričarali to kontrastno črno podlago.

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply