0
Zgodbe na krožniku
Dekor & trendi Izpostavljeno Lifestyle

Jasmina Verbič: avtorica čudovite keramike, ki je izpodrinila mamino marmelado

Pravi, da ni umetnica. Pa se ne strinjamo! Njeni kosi prav gotovo dosežejo abstrakcijo lepote vsakdana, ki jo vedno bolj iščemo. Čeprav je to le krožnik, na katerem vsak dan postrežemo kosilo, ali skodelica, iz katere vsako jutro spijemo kavo.

Najprej je bila Jasmina Verbič projekt. Kristinin. Stilirala je njene kolekcije uporabne keramike. Pa ni ostalo le pri tem, kajti Jasmina ti zleze pod kožo. Tako kot njeni izdelki. Poglejte jo, črtaste hlače, črtaste nogavice in ta njen filozofsko iskriv pogled. Po možnosti čez zgornji rob očal. Mogoče na začetku deluje izredno strogo, a če ji vržeš kost … pozabi na običajen šoping! Če so ti všeč njeni izdelki, obstaja velika verjetnost, da spoznaš svojo sorodno dušo. Če pa si včasih zavrtiš še Beatle ali Janis Joplin, malo manjka, da pristanete pri sosedih na kavi. Ja, tako kot midve s Kristino.

Tako je začela: »V rokah sem imela katalog Urbana Magušarja o lončarstvu in si rekla – to je to! Tudi jaz bi bila rada lončarka. Nemudoma sem se vpisala k njemu na tečaj in začela z uporabno keramiko. V trenutku, ko sem pri Urbanu začela vrteti vreteno, sem imela v glavi, kako si ga bom kupila skupaj s pečjo in ostalimi potrebščinami,« pripoveduje Jasmina Verbič, ki se ji je takrat izteklo življenjsko zavarovanje in si je lahko v enem mesecu nakupila prav vse za resen začetek lončarjenja. Sreča je na strani pogumnih in ko začutiš, da si našel svoje življenjsko poslanstvo, se vse razplete, kot se mora. Tako se je tudi Jasmini pred nekaj več kot dvajsetimi leti, ko je delala še kot vzgojiteljica, danes pa od ustvarjanja z glino tudi živi.

Pri lončarstvu so potrebne žrtve, pravi naša sogovornica. In če se malce pošalimo, je bila prva žrtev marmelada njene mame, ki jo je v nešteto kozarčkih hranila v prostoru, idealnem za novo Jasminino dejavnost. »Veš, kako sva se midve kregali! A vseeno, v tej sobi je bilo vedno manj marmelad in vedno več mojih skodelic,« se spominja. A danes živi na Bledu, kjer ima v hiši pod gradom veliko prostora, v katerem diši po glini. Tukaj jo lahko tudi obiščeš, najdeš pa jo še v družinski galeriji in trgovini MIKAME na blejski promenadi.

Jasminine kolekcije izražajo odprtega duha in pogled na svet. Izdelki so lahko povsem nežni in modni kot njena Koralna, lahko so elegantni ali brutalni kot Elegija. Odsevajo duha milenijske generacije v kolekciji Zala, za katero je avtorica dobila navdih ob evrovizijskem nastopu Gašperja in Zale. Pretvorijo se lahko v Jasminino najlepšo reko Sočo ali pa so razgibani in presenetljivi kot Kandi.

Uživaj ob pogledu na te čudovite fotografije, ki jih je ob Kristininem estetskem dotiku posodja ustvarila Polona Bartol.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply