0
Zgodbe na krožniku
Kulinarika

Koraki do popolnega valentinovega zmenka v družbi vina

Znano je, da kozarček rujnega buri ljubezenske duhove: in kaj je lepšega, če iz steklenice pobegnejo ravno na praznik zaljubljencev …

Vino sproža v odnosu do ljubezni podobne asociacije kot jagode in čokolada. Čudovita motivika neštetih romantičnih filmov, seveda ne brez razloga. Vsem je skupen sončni zahod in tista pregrešna ter neoprijemljiva substanca, ki napenja kupidovo puščico – afrodiziak.

Žal pa ni vsako vino takšne sorte, sploh pa ne dovolj dobro, da bi ob odprtju buteljke zbudilo duha ljubezni. Pobudnik zmenka se bo moral za to priložnost nekoliko bolj potruditi, da pa bo izbira lažja, imamo za vas nekaj nasvetov, ki se jih je za odličen rezultat vredno držati.

1. Vedeti morate, kakšno vino je všeč obema

Nič vam ne bo koristilo, če boste pograbili svojo najljubšo buteljko merlota, ki je po vseh pravilih odličen ljubezenski napoj, če boljša polovica sovraži rdeča vina. Prav tako ne bo nič bolje, če boste po okusu svoje najdražje kupili bogato predikatno vino, ki pa vam ne bo nikakor steklo po grlu. Poiščite ravnovesje in se skušajte spomniti, ob kozarčku kakšnih arom in cvetic sta uživala oba. Tega pravila se držite tudi, ko se boste odločali med peninami: sicer moderna izbira mehurčkastega roseja, ki s svojo barvo kar kliče po valentinovem, bo za ljubitelja sladkih vin zgrešena naložba.

2. Avanturisti, pozor!

Vsi, ki boste boljšo polovico odpeljali v neznano, da bi ji pokazali najlepšo jaso sredi gozda ali najboljši razgled na vrhu hriba: vaš izbor se žal nekoliko zmanjša. Pozabite na dražja, bogata rdeča vina, ki jih je pred uživanjem potrebno prezračiti, in starana vina z usedlino, saj s seboj po vsej verjetnosti ne boste tovorili še karafe ali dekanterja, da bi si to opojno pijačo lahko primerno privoščili. Posezite po lažjih rdečih vinih, belih vinih in penini.

3. Vinske vonjave, na katere bodite pozorni ob nakupu vina

Najbolj razvpita uporabnica afrodiziakov je bila Kleopatra, ki je z različnimi vonjavami in parfumi znala prepričati nasprotni spol. Ne vemo sicer, ali se je pri tem kdaj poslužila tudi vina, trdimo pa lahko, da bi bili rezultati uspešni. V zadnjem desetletju so bile namreč izvedene številne raziskave, ki iščejo odgovore, zakaj nekatere vonjave povečujejo libido. In prav takšne zaznave najdemo tudi v vinu, zato si zapomnite: ženske bodo s trepalnicami zaprhutale ob mošusu, lesenih in zemeljskih tonih, češnji in sladkem korenu, moški pa vam bodo s šarmantnim glasom začeli šepetati na ušesa ob sivki, karameli, maslu, vanilji, pomaranči in sladkem korenu. Zato ne pozabita, nikar ne izpijta vsak svojega kozarca, brez da bi vino najprej povonjala.

Nasvet: Za nakup vina po tem ključu se boste morali odpraviti v vinoteko ali klet, kjer vam bodo pomagali poiskati pravo vino za vas. Saj res, tudi izlet v vinorodni okoliš in obisk vinske kleti z romantično degustacijo je lahko zelo lep valentinov zmenek.

4. Vino in sladice

Sladke dobrote, posebno čokoladne, so sinonim valentinovih jedi. Pri izboru velja zlato pravilo: slajša, kot je sladica, slajše naj bo vino. Čokolada je lahko sovražnik vina, lahko pa je ljubezen z dolgim pookusom. V tem primeru iščite krepka sladka vina. Če pa si boste postregli s svežimi jagodami in stepeno smetano, ne morete zgrešiti z vini jagodnih izborov in poznih trgatev. Ne pozabite na ujemanje arom – odlična sacharjeva torta se bo lepo dopolnila s sladkim vinom, pri katerem bo zaznati noto marelice, za spremljavo borovničevi tortici iščite note borovnic in gozdnih sadežev, za k palačinkam s pomarančo pa noto agrumov.

Prispevek je nastal za blog Kleti Brda.

FOTO: Quentin Dr on Unsplash

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply