Recept, ki deluje za oblikovanje z modelčki, kot tudi za tehniko z odtisi.
Tile piškoti so prava božična poslastica, veseli jih bodo tako otroci, kot odrasli. Manj sladki, a kljub temu sočni, dišavni in še kako mikavni!
Za vas sva preizkusili dve tehniki izdelovanja oz. oblikovanja piškotov:
1. Klasični modelčki
Najbolj popularna tehnika, ljuba širši množici. V njej najbolj uživajo otroci, ki si seveda sami izberejo oblike, ki so jim všeč – smrečice, jelenčki, zvezdice in še mnogo drugih božičnih in manj božičnih oblik.
2. Tehnika odtisovanja
Zadnje čase je ta tehnika zelo v trendu. Z posebnimi žigi za piškote se lahko odtisuje različne vzorčke ali lepe želje.
Sestavine (za dva velika pekača)
- 380 g moke
- 50 g temnega kakava
- 2 žlici navadnega kakava (npr. Nesquick)
- ščepec soli
- 225 g masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1 žlička cimeta
Priprava
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj in pripravimo pekač, obložen s peki papirjem
- V večji skledi najrej zmešamo moko, oba kakava, sol. Damo na stran.
- V drugi skledi z električnim mešalnikom kremasto zmešamo maslo in sladkor.
- Dodamo jajce, enega za drugim.
- Dodamo pecilni prašek ter cimet.
- Združimo mokre in suhe sestavine.
- Iz testa oblikujemo hlebček, ki ga damo za 1 uro v hladilnik.
- Hlebček vzamemo iz hladilnika, pomokamo površino, testo razvaljamo in oblikujemo piškote z željeno tehniko.
Piškoti so lahko krasno darilo, ki bo razveselilo marsikateri dom in še vaša kuhinjo bo dišala božansko. Se splača!
No Comments