Zgodbe na krožniku
Glavna jed Jesen Kosilo Recepti Testenine in riž Večerja Zelenjavna jed Zima

Tortelini iz enega lonca

Kulinarični simbol Bologne ni le mortaldela. Tukaj so še slastne polnjene testenine, ki uprizarjajo popek boginje ljubezni.

Legenda o nastanku tortelinov

Kuharji najdejo inspiracijo na vsakem koraku, posebno srečo pa je imel tisti v gostišču Castelfranco Emilia, nekje na poti med Modeno in Bologno. Pri njih se je namestila boginja ljubezni Venera in udobno zleknjena v postelji čakala na zmenek z Jupitrom. Radovedni kuhar se ni mogel zadržati, zato je pokukal skozi ključavnico, da bi videl Venerino lepoto. Seveda ni ostal ravnodušen, zato je takoj stekel v kuhinjo ter njej v čast izdelal testenino v obliki njenega popka.

V Castelfrancu Emilii lahko tako vsako leto obiščemo festival tortelinov, ki je počaščen neimenovanemu kuharju. Poteka v septembru, zato imate še čas, da si za prve jesenske dni rezervirate potep v Italijo.

Tortelini iz enega lonca

Sestavine

  • 250 g tortelinov
  • 500 ml vode (še bolje jušne osnove)
  • 200 g brokolija
  • 1 por
  • 150 g gob (npr. šitake, šampinjoni …)
  • 2 stroka česna
  • 1 do 2 žlici sira mascarpone
  • 80 g parmezana
  • sol in poper

Priprava

  1. V ponvi prepražimo zelenjavo.
  2. Prelijemo jo z vodo ali jušno osnovo in počakamo, da zavre.
  3. Dodamo torteline, po potrebi solimo in pustimo, da se skuhajo. Med tem se bo tekočina lepo zgostila.
  4. Na koncu popramo, primešamo še mascarpone, pred postrežbo pa dodamo še parmezan.

Recept je nastal za slastno Tuševo kampanjo Jamiii…, ki ji lahko sledite tudi na tej povezavi.

Naročnik: Tuš Slovenija
Recept: Mateja Delakorda
Naslovna fotografija: Tomo Jeseničnik
Stiliranje: Kristina Smodila

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply