Kulinarični simbol Bologne ni le mortaldela. Tukaj so še slastne polnjene testenine, ki uprizarjajo popek boginje ljubezni.
Legenda o nastanku tortelinov
Kuharji najdejo inspiracijo na vsakem koraku, posebno srečo pa je imel tisti v gostišču Castelfranco Emilia, nekje na poti med Modeno in Bologno. Pri njih se je namestila boginja ljubezni Venera in udobno zleknjena v postelji čakala na zmenek z Jupitrom. Radovedni kuhar se ni mogel zadržati, zato je pokukal skozi ključavnico, da bi videl Venerino lepoto. Seveda ni ostal ravnodušen, zato je takoj stekel v kuhinjo ter njej v čast izdelal testenino v obliki njenega popka.
V Castelfrancu Emilii lahko tako vsako leto obiščemo festival tortelinov, ki je počaščen neimenovanemu kuharju. Poteka v septembru, zato imate še čas, da si za prve jesenske dni rezervirate potep v Italijo.
Tortelini iz enega lonca
Sestavine
- 250 g tortelinov
- 500 ml vode (še bolje jušne osnove)
- 200 g brokolija
- 1 por
- 150 g gob (npr. šitake, šampinjoni …)
- 2 stroka česna
- 1 do 2 žlici sira mascarpone
- 80 g parmezana
- sol in poper
Priprava
- V ponvi prepražimo zelenjavo.
- Prelijemo jo z vodo ali jušno osnovo in počakamo, da zavre.
- Dodamo torteline, po potrebi solimo in pustimo, da se skuhajo. Med tem se bo tekočina lepo zgostila.
- Na koncu popramo, primešamo še mascarpone, pred postrežbo pa dodamo še parmezan.
Recept je nastal za slastno Tuševo kampanjo Jamiii…, ki ji lahko sledite tudi na tej povezavi.
Naročnik: Tuš Slovenija
Recept: Mateja Delakorda
Naslovna fotografija: Tomo Jeseničnik
Stiliranje: Kristina Smodila
No Comments