0
Zgodbe na krožniku
Brunch Glavna jed Jesen Kosilo Malica Poletje Pomlad Predjed Recepti Solata Večerja Zima

Cezarjeva solata po najino

Najbolj priljubljena med solatami. Kako jo pripraviva?

Sestavine za kroglice

  • 350 g piščančjih krač brez kosti in kože
  • 1 žemljica (pb. 65 g), natrgana na majhne koščke
  • 1 dl mleka
  • polovica čebule, nasekljana
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • nasekljan šopek peteršilja
  • sok polovice limone
  • 1 rumenjak
  • sol in poper po okusu

Sestavine za polivko

  • 1 kisla smetana
  • 4 mehko kuhani rumenjaki
  • 2 žlici gorčice
  • sok polovice limone
  • 2 do 3 inčuni
  • 1 strok česna, drobno nasekljan
  • 1 žlica omake Worcestershire (lahko izpustite)
  • 1 dl oljčnega olja
  • sol in poper po okusu

Ostale sestavine

  • 1 manjša solata kristalka
  • 1 radič
  • 4 popečeni koščki kruha
  • parmezan

Priprava

  1. Natrgano žemljico namočimo v mleko.
  2. Piščančje krače zmeljemo ali drobno nasekljamo.
  3. Piščancu dodamo čebulo, česen, limono, rumenjak, sol, poper in peteršilj. Dodamo tudi namočeno žemljico, ki smo ji dobro odtisnili odvečno tekočino.
  4. Zmes za piščančje kroglice z rokami dobro premešamo. Če je zmes preredka, lahko dodamo še malce kruha.
  5. Iz mesne zmesi oblikujemo kroglice v velikosti oreha.
  6. Kroglice pečemo v pečici pri 200 stopinjah približno 20 minut, lahko pa tudi v ponvi. Naj dobro karamelizirajo.
  7. Med peko pripravimo polivko tako, da s paličnim mešalnikom zmešamo vse potrebne sestavine.
  8. Jed serviramo: solatne liste razporedimo na 4 krožnike, obložimo s piščančjimi kroglicami, prelijemo s polivko, posujemo s parmezanom in pridenemo popečene kruhke.

Zapisek:
– Originalna polivka cezare je pripravljena s surovim rumenjakom, ki so ga kuharji pozneje nadomestili z majonezo. Mi smo surove rumenjake nadomestili z mehko kuhanimi, namesto majoneze pa smo uporabili kislo smetano.
– Za pripravo piščančjih kroglic lahko namesto krač uporabite prsi.
– Da boste mesne kroglice lahko lepo oblikovali, imejte mokre roke.

Naročnik: Tuš Slovenija
Recept: Mateja Delakorda
Naslovna fotografija: Tomo Jeseničnik
Stiliranje: Kristina Smodila

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply