Najbolj priljubljena med solatami. Kako jo pripraviva?
Sestavine za kroglice
- 350 g piščančjih krač brez kosti in kože
- 1 žemljica (pb. 65 g), natrgana na majhne koščke
- 1 dl mleka
- polovica čebule, nasekljana
- 2 stroka česna, nasekljana
- nasekljan šopek peteršilja
- sok polovice limone
- 1 rumenjak
- sol in poper po okusu
Sestavine za polivko
- 1 kisla smetana
- 4 mehko kuhani rumenjaki
- 2 žlici gorčice
- sok polovice limone
- 2 do 3 inčuni
- 1 strok česna, drobno nasekljan
- 1 žlica omake Worcestershire (lahko izpustite)
- 1 dl oljčnega olja
- sol in poper po okusu
Ostale sestavine
- 1 manjša solata kristalka
- 1 radič
- 4 popečeni koščki kruha
- parmezan
Priprava
- Natrgano žemljico namočimo v mleko.
- Piščančje krače zmeljemo ali drobno nasekljamo.
- Piščancu dodamo čebulo, česen, limono, rumenjak, sol, poper in peteršilj. Dodamo tudi namočeno žemljico, ki smo ji dobro odtisnili odvečno tekočino.
- Zmes za piščančje kroglice z rokami dobro premešamo. Če je zmes preredka, lahko dodamo še malce kruha.
- Iz mesne zmesi oblikujemo kroglice v velikosti oreha.
- Kroglice pečemo v pečici pri 200 stopinjah približno 20 minut, lahko pa tudi v ponvi. Naj dobro karamelizirajo.
- Med peko pripravimo polivko tako, da s paličnim mešalnikom zmešamo vse potrebne sestavine.
- Jed serviramo: solatne liste razporedimo na 4 krožnike, obložimo s piščančjimi kroglicami, prelijemo s polivko, posujemo s parmezanom in pridenemo popečene kruhke.
Zapisek:
– Originalna polivka cezare je pripravljena s surovim rumenjakom, ki so ga kuharji pozneje nadomestili z majonezo. Mi smo surove rumenjake nadomestili z mehko kuhanimi, namesto majoneze pa smo uporabili kislo smetano.
– Za pripravo piščančjih kroglic lahko namesto krač uporabite prsi.
– Da boste mesne kroglice lahko lepo oblikovali, imejte mokre roke.
Naročnik: Tuš Slovenija
Recept: Mateja Delakorda
Naslovna fotografija: Tomo Jeseničnik
Stiliranje: Kristina Smodila
No Comments