0
Zgodbe na krožniku
Izpostavljeno Jesen Poletje Pomlad Recepti Sladica Sladica Zima

Božansko: domač čokoladni puding s švicarsko meringo

Sladica, ki te odnese nekam drugam.

Mogoče sva staromodni, ker ne marava pudinga iz vrečke in ga raje skuhava tako, kot so to počele naše babice. A oboužujeva kakovostno čokolado, ki je instantni pripravek ne vsebuje, v tej svileni kremni dobroti pa pride še kako do izraza. In še nekaj je res, čas kuhanja oziroma priprave ni niti za sekundo daljši od tistega iz zavojčka, uporabiš pa same kakovostne sestavine: domača jajca, odlično čokolado in mleko z bližnje kmetije.

Sestavine za 4 lončke

  • 100 g kakovostne temne čokolade (najbolje v kapljicah)
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici sladkorja (ali po okusu)
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 4 dl mleka
  • 4 zamaški amaretta

Za švicarsko meringo

  • 2 beljaka
  • 100 g sladkorja
  • ščep koruznega škroba
  • ščep soli

Priprava

  1. Rumenjaka, sladkor in škrob z metlico dobro premešamo, da se sladkor stopi, masa pa pobledi.
  2. Mleko segrejemo in vanj zlijemo jajčno mešanico. Neprestano mešamo, da zavre in na srednjem ognju kuhamo toliko časa, da se zgosti.
  3. Puding umaknemo z ognja, dodamo čokolado in amaretto ter mešamo, da se čokolada popolnoma raztopi in dobimo lep ter svetleč puding.
  4. Prestavimo ga v kozarčke, pokrijemo z živilsko folijo, ki se mora dotikati pudinga. Tako se namreč ne bo naredila tista zoprna plast oziroma nekakšna kožica. Posladek ohladimo.
  5. Naredimo švicarsko meringo. Ognjevarno posodo postavimo nad vodno kopel in v njej rahlo pomešamo beljake, sol in koruzni škrob. Med neprestanim nežnim mešanjem merimo temperaturo beljakov: ko kuhinjski termometer doseže 65 stopinj, so nared. Prelijemo jih v posodo mikserja in na visoki hitrosti stepamo približno 7 minut, da se podvojijo in ohladijo.
  6. Meringo nabrizgamo na ohlajene pudinge in jo karameliziramo s kuhinjskim ročnim gorilnikom.

Namig: Meringa je zelo sladka, zato tistim, ki niste tako zelo sladkosnedi, priporočava, da puding pojeste kar tako ali pa meringo nadomestite s sladko smetano.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply