0
Zgodbe na krožniku
Kulinarika

Ta dobra večerja: kulinarično razvajanje z najboljšim razlogom

Povabila na večerjo ne prejmeš vsak dan. Povabila na večerjo tudi ne ponudiš vsak dan.  Vedno počakaš na posebno priložnost, rojstni dan, obletnico ali poseben dogodek, za katerega je zadnji del dneva dovolj veličasten, da si oblečeš nekaj lepšega in s tistimi, ki jih imaš najraje, poješ nekaj dobrega. 29. maja bo tak večer. Samo ta dan in le ob 19. uri imaš priložnost, da izbrance odpelješ v eno od osmih ljubljanskih restavracij, kjer se bo odvila Ta dobra večerja.

Ta dobra večerja je najboljši izgovor za praznovanje ob dobri hrani. Zamislili so si jo v krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij CNVOS, da bi pomagali delovanju nekaterih nevladnih organizacij, ki skrbijo, da bomo živeli v lepi in prijazni družbi. V akcijo so vključene same fine restavracije: Angel, Evergreen, Kavarna Tiskarna, Libanonske meze in drugi užitki, Majmun, Park Žibert, Strelec in Taman Organic.

Izberi svojo najljubšo restavracijo ali organizacijo, ki ji želiš pomagati (to so Planinska zveza Slovenije, Tačke pomagačke, Zveze Sožitje, Terre Vera, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zavod Vozim, Ekologi brez meja in Petka za nasmeh), povabi prijatelje, domače ali boljšo polovico in se pravočasno prijavi na tej povezavi, kjer si lahko prebereš tudi vse ta dobre menije. Pa res pohiti, saj je število miz omejeno.

Polovico zneska od vsakega, prav za to priložnost ustvarjenega dobrodelnega menija, bo poklonjenega osmim izbranim nevladnim organizacijam in njihovim projektom.

Priporočam: Libanonske meze in drugi užitki

Če se ne moreš odločiti, pa ti toplo priporočam enega najbolj prijetnih in pristnih kotičkov, ki se skrivajo na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Prvič slišiš ali pa si restavracijo končno želiš obiskati? Tudi jaz sem bila prvič pri njih, da bi pomagala oceniti jedi, ki bodo na Ta dobri večerji. Kaj vas torej čaka?

Libanonske meze in drugi užitki je prostor, kjer prepeva duša in se prelivata svetova lastnice Alje Hafner Taha, ki je po očetu Palestinka, po mami pa Slovenka. Kratko postrižena črnolaska z globokim pogledom in ogromno energije vihra po restavraciji z očmi na vseh koncih glave. Nikogar ne spregleda in vsakomur nameni veliko pozornosti. Tudi prisede in pokramlja. Kako je prijetna! Vzdušje je nabito z vonji iz kuhinje, ki ti niso še povsem znani, a so topli in domači, in ritmi arabske glasbe, ki te silijo, da bi zaplesal. Zato ti med čakanjem na karkaday, to je najboljši ledeni čaj iz hibiskusa, ramena kar sama krožijo. Zamižiš in si z lahkoto predstavljaš, kako je v Aljinih rodnih krajih. Če imaš srečo, ti krožnike prinese ona, sicer pa te gosti kdo drug, prav tako predan del osebja. Jih vidiš na fotografiji, kakšne face so!

To je pravi kraj, če iščeš okolje za večerjo, kjer utripa od sproščenosti in okusov Bližnjega vzhoda, raznolikih mez, arabskega kruha, ki je vedno sveže pečen, osvežilnih napitkov z meto in sladic globokega okusa. Z rožno vodo, ki vse tako izboljša in vsak grižljaj naredi tako poseben in romantičen. Če te je zadnji stavek predramil, nikar ne izpusti sladice, ki te čaka na meniju; knefeh – sestavljenko iz sira, pečenih testenin, pistacij in sirupa, aromatiziranega z rožno vodo. Kako se je prilegla tistemu predalčku v naših trebuhih, kjer je vedno prostor za sladko. Četudi prej pomažeš velik krožnik s humusom, babo ghannoushem, falaflom (uf, je bil dober!), tabboulejem, špinačnimi trikotnički in še čim. In četudi si zmazal celo prevrnjenko z rižem in drugimi dodatki, ki ji pravijo maghlouba. Vse te jedi te čakajo na Ta dobri večerji, odločiš se lahko med mesnim in brezmesnim menijem. Podrobno preberi, zberi družbo in se prijavi tukaj.

Če te skrbijo okusi: vse je nežno, harmonično, toplo in hladno, mehko in hrustljavo. Tudi bojazen, da bodo tvoje brbončice pretirano ožgane ali kako drugače šokirane, je odveč. Hrana bo drugačna, a hkrati vseeno zelo domača.

Terra Vera za ženske iz Sirije

Libanonske meze in drugi užitki pri tem projektu združujejo moči z društvom Terra Vera, zato bodo polovico zneska od vsakega prodanega menija namenile njihovemu programu Migrantour – medkulturni sprehodi po Ljubljani, s katerim usposabljajo priseljence in begunce za vodiče, ki obiskovalcem razkrivajo vpliv migracij na kulturno dediščino mesta v preteklosti in sedanjosti. Pridobljena sredstva bodo v celoti namenjena ženskam iz Sirije, ki bodo pripravile kulinarični dogodek »Užitki Sirije« kot del spremljevalnega programa Migrantour.

Fotografije: Nada Mihajlović/CNVOS

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply