Ko zorijo jagode, se zgodijo prve ljubezni, ukradeni poljubi, prebujene drevesne krošnje, polne ptičjega petja, in cvetoči travniki, nad katerimi plešejo metulji. Ta kolač je okus vsega tega.
Rdeče zapeljivke. Nemogoče se jim je upreti. Sadje, ki ga preprosto obožujemo, nas vedno ponese na prvi zmenek nekje na majskem travniku, spomnimo se košarice za piknik, v katero je mama skrila jagode za posladek, velik kupček smetane z jagodno zmešnjavo in kozarec s penino, polno bisernih verižic, ki plavajo okoli tega sladkega sadeža. Le kako bi si lahko še lepše narisali zgodbe, ki nas popeljejo v ta čudoviti čas, ko zorijo jagode? Najin jagodni kolač iz ekoloških jagod bo najverjetneje nova pravljica, ki jo boste želeli obuditi vedno znova in znova.
Lokalno, domače in ekološko
Za nami je nenavadno obdobje, ki pušča sledi, veliko dvomov v prihodnost, a tudi dobre stvari. Po dveh mesecih karantene, v kateri je bilo omejeno naše gibanje, so naše misli začuda postale še kako jasne. Čeprav vsi tako daleč in ločeni med seboj, smo postali še bolj povezani. Sploh, kar se hrane tiče. Na družbenih omrežjih so se pojavile skupine, v katerih smo si neumorno delili informacije o lokalnih izdelkih in pridelkih, pojavile so se nekakšne pop up tržnice, še bolj krasno pa je bilo, ko so nam te izdelke lahko vsi tudi dostavili na dom. Ob odkrivanju domače kakovosti smo se končno poglobili v okus, način pridelave in predelave, izvor in podobne podatke, na katere smo v noriji predkoronskega vsakdana premalokrat pomislili.
Ko zdaj brskava po trgovskih policah in iščeva izdelke, sva še bolj pozorni, kaj kupujeva. A kako zaupati raznim eko in bio oznakam in marketinškim opisom, ki nas pogosto zavedejo? Na mesnih in mlečnih izdelkih, sadju, zelenjavi in žitih sva pozorni na zeleno oznako s pripisom Kmetijstvo Slovenije, ki jo vidite na spodnjih fotografijah. Ta namreč jamči, da je hrana pridelana na ekološki način in je hkrati slovenskega izvora, pridelava oziroma predelava je pod strogim nadzorom (tako slovenskim kot evropskih predpisov), pridelovalci upoštevajo stroge omejitve glede uporabe kemijskih snovi – ne uporablja se pesticidov in mineralnih gnojil, hkrati pa je izdelek tudi popolnoma sledljiv.
Res je, ekološko + lokalno je idealno, saj z izbiro naših ekoloških pridelkov in izdelkov spoštujemo okolje in ohranjamo biotsko raznovrstnost, pomagamo ohranjati delovna mesta in še bi lahko naštevali. Hrana ima tako še večji pomen, je bolj okusna, zdrava, polna hranil, sveža, do nas je prepotovala le nekaj kilometrov, in, o tem ni dvoma, je tudi bolj srčna. S takimi sestavinami kuhamo z občutkom in si vzamemo čas, da je obrok umirjen in samo naš del dneva.
Kako je lepo, ko jagode, ki jih prinesemo iz trgovine ali pa jih kupimo kar pri pridelovalcu, dišijo kot tiste iz otroštva, ko je maslo bogato in okusno, rumena barva jajčnih rumenjakov pa priča, da so se kokoške sprehajale in hranile na prostem. Pod soncem. Prav tam, kjer so dozorele tudi zvezde tokratnega recepta.
Poiščite še več lokalnih ekoloških pridelovalcev in predelovalcev na tem zemljevidu.
Sestavine za kolač
- 15 večjih jagod (znak za ekološko hrano)
- 250 g masla (iz hladilnika) (oznaka za ekološko hrano)
- 2 žlici stopljenega masla (za pekač) (oznaka za ekološko hrano)
- 100 g sladkorja
- 5 jajc (iz hladilnika) (oznaka za ekološko hrano)
- 400 g moke (oznaka za ekološko hrano)
- ščepec soli
- 1/2 žličke sode bikarbone
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 150 ml sladke smetane (oznaka za ekološko hrano)
- 100 ml bezgovega sirupa (po želji lahko tudi katerega drugega)
- 1 žlica iztisnjenega limonovega soka
Postopek za kolač
- Jagode dobro operemo in jih dobro spasiramo s paličnim mešalnikom.
- Jagodni pire damo v ponev in pokuhamo na srednji temperaturi 15 minut.
- Medtem v manjši posodici stopimo 2 žlici masla.
- Pripravimo primeren pekač, lahko različnih oblik ali pa navaden okrogel pekač, premera 25 cm, ga premažemo s stopljenim maslom in damo v zamrzovalnik. Tako se naš kolač ne bo prijel na pekač, sploh, če imamo kakšno posebno obliko.
- Pečico ogrejemo na 160 stopinj.
- Nato v kuhinjskem robotu ali z ročnim mešalnikom najprej z metlico za stepanje pri najvišji hitrosti stepemo maslo, ki mu počasi dodajamo sladkor. Mešamo vsaj 4 minute.
- Nato maslu in sladkorju dodamo jajca, enega za drugim in mešamo pri srednji hitrosti.
- Dodamo še moko, vaniljev skadkor, sodo in ščepec soli in mešamo na nizki hitrosti.
- Nazadnje pa še sladko smetano, bezgov sirup in seveda jagodni pire. Te sestavine vmešamo s spatulo.
- Zmes vlijemo v model, ki smo ga vzeli iz zamrzovalnika.
- Pečemo 70 do 90 min, odvisno kako visok model imamo. Nekje na polovici peke kolač pokrijemo z aluminijasto folijo.
- Če je kolač pečen, preverimo z zobotrebcem, ki mora ostati suh. Če je na zobotrebcu še tekoče testo, potem ga pečemo še najprej, pokritega s folijo.
- Ko damo kolač iz pečice, ga pustimo vsaj še 10 minut v modelu, šele nato ga preložimo na krožnik.
Sestavine za glazuro
- 2 žlici jagodnega pireja
- 400 g sladkorja
- 2 do 5 žlic iztisnjenega limonovega soka (odvisno od željene gostote glazure)
Postopek za glazuro
- Vse sestavine zmešamo z ročnim mešalnikom.
⎨EN⎬
Ingredients for the cake
- 15 large strawberries
- 250 g butter (from the fridge)
- 2 tbsp melted butter (for baking pan)
- 100 g of sugar
- 5 eggs (from the fridge)
- 400 g flour
- pinch of salt
- 1/2 tsp baking soda
- a bag of vanilla sugar
- 150 ml heavy cream
- 100 ml elderflower syrup (or any other)
- 1 tbsp squeezed lemon juice
Preparation for the cake
- Wash the strawberries well and mix them well with a hand blender.
- Place strawberry puree in a pan and cook on medium heat for 15 minutes.
- Meanwhile, in a small bowl, melt 2 tablespoons of butter.
- Prepare baking pan, can be special shape, or the round one (25 cm), coat it with melted butter and put it in the freezer. That way, our cake won’t stick to the baking pan, especially if we have some special shape.
- Preheat oven to 160 degrees.
- Then, in a food processor or with a hand mixer, first beat the butter with a whisk attachment at the highest speed, slowly add sugar. Mix for at least 4 minutes.
- Then add the eggs to the butter and sugar, one by one, and mix on medium speed.
- Add flour, vanilla sugar, baking soda and pinch of salt. Mix on low speed.
- Finally, add heavy cream, elderflower syrup and of course strawberry puree. Mix these ingredients using spatula.
- Pour the mixture into the baking mould, which we took out of the freezer.
- Bake for 70-90 minutes, depending on how tall the mould is. Somewhere in the middle of baking time, cover the cake with alu foil.
- Use a toothpick to check in the middle if the cake is baked. If there is still liquid dough on the toothpick, then bake it further, covered with alu foil.
- Once the cake is taken out of the oven, leave it in the mould for at least another 10 minutes, then transfer it to a plate.
Ingredients for the glaze
- 2 tbsp strawberry puree
- 400 g sugar
- 2-5 tbsp squezed leomn juice (depends of the thickness you like)
Preparation for the glaze
- Mix all ingredients to the thickness you like.
No Comments