Pri lončarki Daši Kogoj: »Ne, ne potrebujemo dveh enakih skodelic!«

Za portal Odprta kuhinja sem obiskala prisrčno in energično Dašo, ki navdušuje z uporabno keramiko za kuhinjo in dom pod imenom Daša’s Pottery.

Polne roke dela, zavihani rokavi udobne kariraste srajce in stare raztrgane kavbojke so prve tri stvari, ki jih opazimo na Daši. Zamišljeno, a izjemno zbrano deluje med vrtenjem lončarskega vretena, na katerem med njenimi dlanmi v iskanju oblike polzita glina in voda. »To je terapija,« pove med prikazom nastajanja sklede.

Ko ustvarja, se čas umiri. Lahko je naporno, sploh, če nastaja večji izdelek, a vseeno, to je umirjeno stanje. Nobena globoka filozofija ali vizija ne stojita za njenim delom, poudari, gre za njeno potrebo po ustvarjanju in izražanju. Organska povezanost z materjo naravo, ki je našo deželo še posebno obdarila z glino.

A še eno početje jo pomirja prav toliko kot vreteno. Zelo rada peče. Vonj po jabolčni piti, ki se vije iz pečice, da sprosti napetost napornega dne, je nekaj, kar njeno počutje spremeni v milino. Prelepi pekači in ponvice, v katerih se nam takoj nariše priprava hrane za uteho, tako niso naključje na poti ustvarjanja naše nasmejane in energične sogovornice. Pa tudi odlične gostiteljice, ki je za nas in za vas spekla božansko zelenjavno zloženko. Brez skrbi, recept podelimo drugič.

Spoznaj celotno Dašino zgodbo in si oglej več fotografij njene kermaike z nadaljevanjem branja prispevka na portalu Odprta kuhinja.

Fotografija: Sonja Ravbar
Dašo Kogoj najdeš na tej povezavi.

Pusti komentar