Mesne kroglice, kot jih pripravijo primorske babice

Zraven pa lonec špagetov in kosilo bo popolno.

Mesne kroglice sodijo med bolj priljubljene jedi, v vsaki državi pa jih pripravljajo po svoje. Izjemno mamljive so tiste, ki se s paradižnikovo omako in mocarelo spečejo kar v pečici. Osnova okusne jedi je seveda kakovostno meso, nekaj malenkosti za žmoht in veliko babičine ljubezni.

A kako na enostaven način do kakovostnega kosa govedine, ki je slovenskega izvora? Pomagaš si lahko tako, da na trgovskih policah poiščeš znak »izbrana kakovost – Slovenija«, ki se ti nasmiha z embalaže, ali po izdelkih, predvsem govejih, povprašaš na mesnih oddelkih trgovin. Znak označuje kmetijske pridelke in živila, ki so rejeni in predelani v Sloveniji, zadostujejo strogim kriterijem, kot so kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, čim krajše transportne poti, dovolj hitra predelava in obdelava surovin. Poskrbljeno je tudi za nadzor kakovosti s strani neodvisnih kontrolnih organov.

Za recept sem izbrala goveji vrat, ki je nekoliko bolj masten, kar pripomore, da kroglice med popekanjem ohranijo obliko ter ostanejo bolj sočne. Za še več okusa sem dodala še hamburško slanino, tako kot mi je svetovala moja babica.

Sestavine

Priprava

  1. Hamburško slanino nasekljaj s pomočjo kuhinjskega robota z nožem oblike S, čebulo nasekljaj in popraži, česen in peteršilj drobno nasekljaj, žemljo pa zmelji tako kot hamburško slanino in namoči z mlekom ali smetano.
  2. Vse to dobro premešaj, da se sestavine povežejo v štruco, iz katere oblikuješ kroglice v velikosti žogice za golf.
  3. Kroglice povaljaš v moki in popečeš v ponvi. Zaliješ z vinom in malce pokuhaš.
  4. Paradižnikovo mezgo (najbolje tisto domačo) zliješ v pekač, dodaš omako, ki je nastala med popekanjem kroglic in pomešaš. Dodaš mesne kroglice in med njimi razporediš mocarelo.
  5. Pekač potisneš v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj in pečeš toliko časa, da se mocarela lepo razpusti.
  6. Kroglice posuješ s peteršiljem in postrežeš s testeninami ali dobrim kruhom.

Uživaj!

Fotografije: Mankica Kranjec

Pusti komentar

Sorodne objave