Prepletenka s puranom

Tudi tokrat sem izbrskala nekaj zanimivih dejstev o glavni sestavini, ki smo jo vključili v Tušev recept za kampanjo Jamiii. Zabavali te bodo med pripravo puranje prepletenke: enostavne in na oko privlačne testene dobrote, v kateri se skriva omamen nadev. Prižgi pečico in preveri namig za hiter prigrizek, ki bo za mizo požel pravo navdušenje.

Foto: Tomo Jeseničnik/stiliranje: Kristina Smodila
 1. Purane so za prehranjevanje gojili že Azteki, ki so vsakih dvesto dni tej ptici priredili festival, in severnoameriški Indijanci, perje pa so uporabili za dekor, stabilizacijo strelnih puščic in slovesna oblačila. Nad mesom so se pozneje navdušili tudi španski osvajalci in ga leta 1523 prinesli v Evropo. Plemstvo se je razveselilo mesne novosti, ki jim je zaradi svoje ne tako vlaknaste strukture in večje mesnatosti veliko bolj teknilo od pava in fazana.
 2. Ta priljubljena domača ptica iz reda kur pravzaprav izvira iz divjega purana (Meleagris gallopavo), ki je v Ameriki lovna perjad. Divja različica se zelo razlikuje od živali, ki jo redimo za prehrano, saj zelo hitro leti oz. teče in ima zelo izostren vid ter sluh. Udomačeni oz. industrijski purani ne zmorejo leteti.
 3. Prvi naj bi Angležem predstavil purana popotnik William Strickland l. 1526. Ptica je vključena v njegov družinski grb in velja za eno najstarejših upodobitev purana v Evropi. Henrik VIII je prvi s krono na glavi poskusil purana, Edvard VII pa si ga je zaželel v božičnem meniju, zato ima vse od takrat osrednje mesto božičnih gostij. Sprva, tudi v Sloveniji, je bil puran na mizi predvsem za ta praznik, v Ameriki pa še na zahvalni dan.
 4. Angleži purana imenujejo turkey, ker so ga mešali s pegatko, ki so jo iz vzhodnega Sredozemlja med leti 1540 in 1550 organizirano dobavljali predvsem turški trgovci. Zaradi takšnega poimenovanja marsikdo misli, da puran izvira iz Turčije.
 5. Danes po svetu redijo 43 različnih pasem purana, najpogosteje pa zasledimo belega, saj velja za drugo najhitreje rastočo žival na svetu.

Dodatni viri informacij:
Bogdan Novak in Simon Lenarčič. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž.
Hrayr Berberoglu. Turkey History. Foodreference.com.
Turkey History & Other Facts. britishturkey.co.uk.

Jamiii recept: Prepletenka s puranom

Foto: Tomo Jeseničnik/stiliranje: Kristina Smodila

Sestavine za 4 osebe

1 zavitek testa za pizzo (400 g) ali 300 g domačega testa za pizzo
200 g puranjih prsi, narezanih na koščke
2 žlici pesta genovese
150 g naribanega sira
nekaj rezin pršuta
razžvrkljano jajce za premaz

Priprava

 1. Pečico prižgi na 220 stopinj.
 2. Puranje koščke prepraži.
 3. Testo za pizzo razvaljaj na debelino 5 milimetrov (če uporabljaš kupljeno testo, je to že razvaljano) in ob strani nareži na centimeter široke trakce.
 4. Sredino premaži s pestom, obloži z rezinami pršuta in koščki purana ter posuj s sirom.
 5. Trake testa prepleti čez nadev in premaži z jajcem.
 6. Peci v pekaču na peki papirju na 220 stopinj približno 20 minut.

Namigi za lažjo pripravo: Testo se med prepletanjem zelo raztegne, zato priporočam, da ga razdeliš na polovico. Iz 400 g testa lahko pripraviš 2 večji prepletenki ali 4 manjše.

Pusti komentar

Sorodne objave