Sladošnite

Najverjetneje je to še zadnji sladoledni recept, ki pa že kliče po otoplitvi. Z mehkimi in pravkar pečenimi šnitami in dodatkom vročih gozdnih sadežev bo kot nalašč za sladico, s katero se bomo počasi poslovili od poletja.

Šnite se nam zdijo tako domače, da bi recepturo zlahka pripisali Slovencem, a temu ni tako. Jed je od 14. stoletja dalje poznana kot tostées dorées ali pain perdu – izgubljeni kruh, mednarodno pa to francosko dobroto imenujemo kar francoski opečenec. A zmotno bi bilo recepturo pripisati temu gurmanskemu narodu, saj prvi zapis o jedi prvič zasledimo že v rimski zbirki kuharskih zapisov Apicus iz poznega 4. stoletja, od takrat pa način priprave ostaja bolj ali manj enak. Kruh namočimo v mleku in jajcih ter ga popečemo in posladkamo.

Po svetu je nastalo kar nekaj različic in poimenovanj, Angleži so ga označili za jajčni kruh ali ciganski toast, na Portugalskem in v Braziliji je to rabanada, ki jo postrežejo za božični posladek, v Španiji pa torrijas, velikonočna jed. Italijani ga pripravijo tudi na slan način, poiskali pa so zanimivo ime – mocarela v kočiji: naredi se nekakšen sendvič z mocarelo in nadaljuje po postopku za pripravo francoskega opečenca.

Receptur in imen je mnogo, najverjetneje bi lahko sestavili knjižico receptov, ki bi jih nabrali po svetu. Pa naj spisku dodam še eno, s sladoledom in vročimi gozdnimi sadeži, ki bo objavljen na Tuševi kulinarični podstrani Jamiii… Naj vam tekne!

Pusti komentar

Sorodne objave