Najbolj puhaste palačinke

Nekateri se ne predstavljajo zajtrka brez jogurta, jaz pa si brez njega odslej ne predstavljam palačink. Jogurt imamo radi, še več: naj bo amasi, laban, dadiah ali skyr, obožujejo ga prav povsod po svetu.

Foto: Canva

Po svetu

Zbrala sem nekaj poimenovanj in uporabe jogurta, ki jih zasledimo med našimi potepanji širom po svetu. Ponekod izdelujemo goste in smetanaste z blagim okusom, drugod pa kisle, bolj tekoče, mehurčkaste in celo alkoholne, npr. v Turkestanu in Čilu.

Shrikhand iz izsušenega jogurta z oreščki, suhim sadjem, medom in žafranom je preprosto pripravljena, a hkrati razkošna sladica, ki se v Indiji pogosto streže na poročnih zabavah.

V Indiji in Pakistanu prirpavljajo tudi lassi, osvežilen in hladen jogurtov napitek, ki je vedno bolj priljubljen tudi pri nas.

Amasi je afriški jogurt, ki ima okus že skorajda po siru. Ponekod po Sahari se jogurte pripravlja iz kameljega mleka.

Laban ali leben je ime za jogurt v srednjem vzhodu, zanimivo pa je, da ponekod v teh deželah za fermentacijo uporabljajo kvas. Tam je bila priprava jogurta vedno povezana s peko kruha.

Skyr je gost islandski jogurt, ki ga izdelujejo tudi na Norveškem. Vsebuje malo maščobe, veliko proteinov in nič sladkorja.

Dadiah ali dadih je jogurt, ki ga uživajo v Indoneziji. Izdelujejo ga iz bivojega mleka, ki ga fermentirajo v posodi iz bambusa in listov palme.

Ste vedeli, da je v vročih krajih varneje piti jogurt kot mleko? Mlečna kislina v jogurtu namreč uniči vse nevarne bakterije.

Izdelan doma

​Pripravimo si ga lahko tudi sami: 1 liter mleka zavremo in počakamo, da se ohladi na 38 do 42 stopinj. Vmešamo lonček kupljenega jogurta in vse skupaj razdelimo v steklene kozarčke. Ti naj bodo na sobni temperaturi vsaj 6 ur ali čez noč. Ko je sezona sadja, si domač jogurt lahko izboljšamo s sadnimi kašicami, pozimi pa z medom, oreščki in začimbami. Jogurt moramo hraniti na hladnem, saj se nad 8 stopinjami nadaljujejo metabolični procesi starterskih kultur in jogurt se pokvari.

Tortice iz jogurtovih palačink

Sestavine

 • 500 ml jogurta
 • 200 g moke
 • 2 žlički pecilnega praška
 • 2 jajci, ločimo rumenjaka od beljaka
 • ščepec soli
 • 2 vanilijeva sladkorja

Dodatne sestavine

Stopljena čokolada za preliv in sveže sadje za posip.

Priprava

 1. Jogurt, rumenjaka, sol in vanili sladkor zmešamo z metlico ročno ali si pomagamo s paličnim oz. električnim mešalnikom.
 2. Zmesi primešamo moko, pecilni, sol in sladkor.
 3. Beljake stepemo in jih nežno primešamo v zmes iz jogurta.
 4. Ponev segrejemo in malce naoljimo.
 5. Nadev za palačinke z žlico ali majhno zajemlako zlijemo v ponev, pri tem pa pazimo, da je debela približno pol centimetra in velika največ 10 centimetrov. Ker palačinke za serviranje zlagamo eno na drugo, da dobimo mini tortice, pazimo, da so približno enako velike.
 6. Palačinko obrnemo, ko naraste in se na površini začnejo delati mehurčki. Pečena je, ko je zlatorjava.
 7. Jed serviramo: Poljubno število palačink zložimo eno na drugo, vmes pa jih lahko namažemo s stopljeno čokolado, marmelado ali lešnikovim namazom. Po vrhu jih prelijemo s stopljeno čokolado in posujemo s sadjem.

Pusti komentar

Sorodne objave