8 zanimivih cvetov

Preden preizkusiš recept za odlično cvetačno juho, ki te bo pogrela v teh mrzlih dneh, si preberi še nekaj zanimivosti o tej zelenjavi, ki jo zelo radi in na nešteto načinov pripravljamo širom po svetu.

Foto: Tomo Jeseničnik/stiliranje: Kristina Smodila
 1. Potem, ko so se na Orientu popolnoma zaljubili vanjo, se je v 12. stoletju zakotalila v Evropo: v 16. stoletju najprej v Španijo, od tam pa v Italijo in Francijo, pozneje še v Anglijo, berem v Kuharski enciklopediji. Danes na začudenje marsikoga, je takrat ta kapustnica zaradi svojega plemenitega okusa požela veliko slavo in na dvorih so jo stregli v posebej imenitnih posodah.
 2. Ste kdaj pomislili, da vas spominja na možgane? Tudi pisatelj Mark Twain (1835–1910) je, zato je zapisal, da je ta zelenjava pravzaprav ‘zelje z univerzitetno izobrazbo’.
 3. Zakaj ji vsi pravimo karfjola? Ker je kapustnica v latinščini poimenovana cauliflora, je takšno tudi ljudsko ime.
 4. Amerika se je z gojenjem cvetače lotila šele po 2. svetovni vojni. Prvič pa so jo posejali v Margaretvillu l. 1891, kjer v spomin na dogodek in čast tej kapustnici na letni ravni prirejajo festival.
 5. Cvetačinih listov nikar ne zavrži, saj so odlični. Če ji popečeš v pečici, bodo odlični kot solata ali dodatek pomakam. Če pa jih ohraniš ob pripravi cvetače, bo jed še okusnejša. Zanimiv recept najdeš tukaj. Kar pa si zapomni: cvetače ne kupuj brez listja, saj to pomeni, da ti je ne ponujajo sveže.
 6. Zadnje čase je med najbolj priljubljenimi jedmi iz cvetače zagotovo cvetačno testo za pizzo, ki ponuja najbolj zdravo pizzo na svetu. Privošči si ta recept.
 7. Je zelo hranljiva in zdrava, saj je vir balastnih vlaken, kalcija, fosforja, vitaminov B, C, niacina in folatov.
 8. Vrste svetače v grobem delimo na belo, zeleno, vijolično in rumeno.

Kremna juha iz pečene cvetače

Foto: Tomo Jeseničnik/stiliranje: Kristina Smodila/Foto podlaga: Koohna

Sestavine

 • 1 cvetača
 • 4 stroki česna
 • olje
 • 500 ml jušne osnove
 • 1 do 2 dl sladke smetane
 • sol
 • poper
 • 2 lovorova lista

Priprava

V ognjevarno posodo narežemo cvetačo na majhne koščke, dodamo strte stroke česna, lovorova lista, solimo, popramo in poškropimo z oljem.

Posodo postavimo v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj in zelenjavo pečemo do mehkega. Če želimo postopek pohitriti, lahko prilijemo malce jušne osnove. Kakšen cvetačin cvet bo ob robovih porjavel, a nič hudega, saj bo juha tako še bolj okusna.

Ko je zelenjava spečena, jo prelijemo z vročo jušno osnovo in smetano ter spasiramo s paličnim mešalnikom. Postrežemo.

Pusti komentar