Popek Venere

Kulinarični simbol Bologne ni le mortaldela. Tukaj so še slastne polnjene testenine, ki uprizarjajo popek boginje ljubezni.

Foto: Tomo Jeseničnik / Stiliranje hrane: Kristina Smodila

Legenda o nastanku tortelinov

Kuharji najdejo inspiracijo na vsakem koraku, posebno srečo pa je imel tisti v gostišču Castelfranco Emilia, nekje na poti med Modeno in Bologno. Pri njih se je namestila boginja ljubezni Venera in udobno zleknjena v postelji čakala na zmenek z Jupitrom. Radovedni kuhar se ni mogel zadržati, zato je pokukal skozi ključavnico, da bi videl Venerino lepoto. Seveda ni ostal ravnodušen, zato je takoj stekel v kuhinjo ter njej v čast izdelal testenino v obliki njenega popka.
V Castelfrancu EmiliI lahko tako vsako leto obiščemo festival tortelinov, ki je počaščen neimenovanemu kuharju. Festival se bo začel ta teden, 8. septembra, in bo trajal do 17. septembra.

Foto: Tomo Jeseničnik / Stiliranje hrane: Kristina Smodila

Tortelini iz enega lonca

Sestavine

  • 250 g tortelinov
  • 500 ml vode (še bolje jušne osnove)
  • 200 g brokolija
  • 1 por
  • 150 g gob (npr. šitake, šampinjoni …)
  • 2 stroka česna
  • 1 do 2 žlici sira mascarpone
  • 80 g parmezana
  • sol in poper

Priprava

  1. V ponvi prepražimo zelenjavo.
  2. Prelijemo jo z vodo ali jušno osnovo in počakamo, da zavre.
  3. Dodamo torteline, po potrebi solimo in pustimo, da se skuhajo. Med tem se bo tekočina lepo zgostila.
  4. Na koncu popramo, primešamo še mascarpone, pred postrežbo pa dodamo še parmezan.

Pusti komentar

Sorodne objave