Za ‘zmigaj se’ prigrizek!

Že rimski cesar Avgust je svoje vojake preganjal z vzklikom »Velocius quam asparagi coquantur,« kar pomeni »Hitreje, kot se skuhajo šparglji!« Ljubitelji teh zelenih poganjkov zagotovo veste, da je to zelo težko, saj so skuhani kot bi trenil. Dovolj je že nekaj minut mirnega brbotanja vode ali opekanja v ponvi, užitni pa so tudi surovi, recimo narezani z lupilcem in pokapljani z oljčnim oljem. Ovijte jih v pršut in popecite na žaru. Za ‘zmigaj se’ potešitev lačnih ust, ki vas preganjajo izza mize.

Foto: Tomo Jeseničnik/stiliranje: Kristina Smodila

Mit o beluših

Še danes lahko prebiramo, da od gojenih poznamo zelene šparglje in beluše, a dejstvo je, da gre za isto rastlino, trajnico, ki pa gojimo na različen način. Če mlade poganjke prekrijemo z grebeni zemlje, zaradi teme ostanejo beli. Če poganjke pustimo, da zrastejo na svetlobi, se ti zaradi tvorbe klorofila obarvajo zeleno.

Na naših krožnikih se znajdejo večinoma moški – šparglji, seveda.

Šparglji so dvodomne rastline, kar pomeni, da so ene rastline samo moške, druge pa le ženske. Ženske rastline usmerijo veliko energije v cvetenje in razvoj plodu s semeni, moške pa tvorijo več stebel. Nekateri pridelovalci so to prednost izkoristili in zasadili predvsem moške sadike.

Kombinacije okusov

Najboljša prijatelja špargljev sta parmezan in limona, zagotovo pa njihov okus odlično poudari tudi oljčno olje. Obožujemo jih s poširanimi jajci in holandsko omako. Klasika, kajne?

Šparglji s pršutom

Foto: Tomo Jeseničnik/stiliranje: Kristina Smodila

Sestavine

  • 500 g špargljev
  • 300 g pršuta

​Priprava

  1. Šparglje operemo in jim odrežemo oleseneli del.
  2. Vsak špargelj posebej (lahko tudi več skupaj) ovijemo v pršut.
  3. Šparglje opečemo na žaru z vseh strani, po želji jih lahko še solimo s solnim cvetom.

Namig: tako pripravljeni šparglji se odlično ujemajo s poširanimi jajci, domačo majonezo ali holandsko omako.

Pusti komentar