Puding po moderno

Novodobna jed s starodavno sestavino, s katero so se med dolgimi pretečenimi razdaljami krepčali avtohtoni prebivalci severozahodne Mehike – ljudstvo Tarahumara, poznali pa so jo že Maji in Azteki. V slovenščini so to semena oljne kadulje, v jeziku starih Majev pa pomeni beseda chia moč.

Foto: Tomo Jeseničnik

Koraki, da bo sladica zares kremasta

Rastlinsko mleko, kot je recimo mandljevo, ki ga ponavadi uporabljamo za namakanje teh semen, ni mastno, zato je priporočljivo, da za kremast in bolj gostljat učinek jedi dodamo še kokosovo mleko ali smetano. Tako bo posladek tudi veliko bolj spominjal na klasičen puding, ki ga sestavljajo koruzni škrob, jajca, mastno živalsko mleko …

Semena absorbirajo od 9- do 12-kratno količino tekočine od lastnega volumna, tako je včasih težko uloviti tisto pravo gostoto končne jedi. Se vam dogaja, kajne? Enkrat so namočena semena preveč tekoča, drugič pa tako gosta, da puding deluje izsušeno, še posebno, ko se držimo osnovnega pravila, da na žlico semen dodamo tri žlice tekočine. Na spletu najdemo veliko priporočil, med drugimi tudi, da je idealno razmerje skodelica tekočine (240 ml) in tri žlice semen, kar je koristen nasvet, sploh, če boste mleku dodali čokolado, ki med ohlajanjem sladico še dodatno zgosti.

Za kremast učinek je dobro najprej pomešati tekočino s sladili in, kot v našem primeru, raztopiti čokolado, šele nato primešati semena. Če ta dodamo že na začetku, se lahko zgodi, da bo puding nekoliko bolj lepljiv.

Foto: Tomo Jeseničnik / Stiliranje hrane: Kristina Smodila

Sestavine

 • 80 g chia semen
 • 250 g malin ali drugega jagodičevja (nekaj ga prihranite za dekor)
 • 1 pest kandiranih brusnic
 • 150 do 200 g temne čokolade
 • 500 ml rastlinskega mleka

Priprava

 1. Čokolado nasekljamo.
 2. Mleko prelijemo v kozico in ga segrevamo skupaj s čokolado, da se popolnoma raztopi.
 3. Odstavimo in dodamo chia semena.
 4. V drugi posodi spasiramo sadje in suho sadje s pomočjo paličnega mešalnika. Po želji lahko dodamo sladilo.
 5. Obe masi v plasteh razporedimo po kozarčkih in okrasimo s svežim sadjem.
 6. Postavimo v hladilnik za vsaj eno uro.

Pusti komentar

Sorodne objave