Tako barvite, tako bogate in tako dobre!

Živih barv in prav tako živahnih okusov. Narezane si poleti še kako radi privoščimo brez vsega, v solati, namazih ali pa polnjene. Prav te imamo Slovenci še kako radi. Jaz sem jih napolnila na neobičajen, a zato zelo enostaven način. So vam všeč?

Foto: Canva

Ali ste vedeli?

  1. Paprike so doma v Srednji Ameriki in so najbližje sorodnice paradižnika, krompirja, jajčevcev in drugih rastlin iz družine razhudnikovk.
  2. Različice paprike so tudi feferoni, tabasko, čili, jalapeno ter habanero – prav slednja veljata za najbolj pekoča. Po okusu pa sicer ločimo ostre, pol-ostre in sladke paprike.
  3. S Scovillovo lestvico poznavalci ocenjujejo, koliko je pekoča posamezna paprika. Za primerjavo: Feferoni znašajo 100 enot, jalapeno že okrog 1000, habanero pa tudi do 300.000 enot.
  4. Paprike so prave rekorderke po vsebnosti vitamina C, kar osemkrat več od limone. Že z eno rdečo papriko pokrijemo polovico dnevnih potreb po provitaminu A in vitaminu B6.
  5. Je zelenjava, ki ima tako sladek, kisel kot grenak okus v enem.
  6. Zelena ni nič drugega kot rdeča, ki je bila odtrgana nedozorela. Ta se v naši shrambi čez nekaj časa obarva rdeče.

Polnjene za piknik

Foto: Tomo Jeseničnik / Stiliranje hrane: Kristina Smodila

Sestavine

  • 8 paprik
  • 1 čebula
  • 500 g mletega mesa
  • 1 večja kumara, narezana na majhne kocke
  • 2 paradižnika, narezana na kocke
  • zavojček fete
  • sol in poper
  • šopek peteršilja

Priprava

  1. Paprike prerežemo na pol in jih očistimo.
  2. V ponvi pocvremo čebulo in mleto meso ter začinimo s soljo in poprom. Malce ohladimo.
  3. Pripravimo maso za polnjenje paprika: mleto meso stresemo v novo skledo, dodamo na kocke narezane kumarice in paradižnik, nadrobimo feto in nasekljamo velik šopek peteršilja. Premešamo.
  4. Paprike popečemo na žaru, nato pa vsako napolnimo s prej pripravljenim nadevom in postrežemo.

Pusti komentar

Sorodne objave