Marelične kocke

Oranžne in z rdečimi lički, le komu se ne bi prikupile! Če imam srečo in na trgu dobim dovolj sočne ter sladke, se jim nikakor ne morem upreti. Pojem jih kar tako, skuham marmelado in si omislim raznorazne sladice. Tokrat sem marelice povezala z ajdo in čokolado in verjemite, to je prava klapa za nepozabne užitke.

Foto: Canva

Zakladnica zdravja

Vsebujejo toliko vitamin A, da že s šestimi sadeži zadovoljimo dnevne potrebe po njem. Ta vitamin zavira prezgodnje staranje celic in povečuje njihovo sposobnost obnavljanja, sodeluje pri tvorbi vidnega pigmenta rodopsina in tako preprečuje motnje vida, predvsem nočno slepoto, ki je lahko posledica pomanjkanja vitamina A. Ker vsebujejo tudi veliko vitamina C, ki podpira delovanje imunskega sistema, uživanje marelic dokazano ščiti pred prostimi radikali. Te okusne sadeže radi označimo za vir večne mladosti, saj zelo ugodno vplivajo na kožo in lase, tako na spletu najdemo kopico receptur za pripravo domačih mask, ter okrepijo vid.

Zanimivosti

Izvirajo iz severovzhodne Kitajske, v Evropo pa so jo prenesli Rimljani. So koščičast plod istoimenskega drevesa, ki pripada rodu sliv, zato se nekateri radi pošalijo, da ni marelica nič drugega kot ‘spolirana’ sliva.

Že od antike so marelice kot pomembno sestavino uporabljali v medicini, še posebej olje koščic.

Največji nasadi marelic na svetu so v turški provinci Malatya ob Evfratu, od koder prihaja kar 95 % marelic na evropskem trgu. V ZDA 9. januarja praznujejo nacionalni dan marelic.

Marelične kocke

Foto: Tomo Jeseničnik/Stiliranje hrane: Kristina Smodila

Sestavine

(za pekač 25×15 cm)

 • 250 g ajde
 • 300 g suhih marelic
 • pest jagod goji ali drugega posušenega jagodičevja
 • 180 g mandljev, nasekljanih
 • lupinica ene limone
 • 75 g kokosove maščobe
 • 250 g temne čokolade
 • 10 svežih marelic za dekor

Priprava

 1. Zvečer v vodo namočimo ajdo, suhe marelice in mandlje.
 2. 50 g kokosove maščobe stopimo. Namočene suhe marelice zmeljemo v pasto. Tej dodamo ajdo, nasekljane mandlje, jagode goji, limonino lupinico in stopljeno kokosovo maščobo.
 3. Sestavine dobro premešamo in zmes poravnamo po pekaču.
 4. Čokolado raztopimo nad soparo skupaj s preostankom kokosove maščobe in prelijemo čez maso v pekaču.
 5. Postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro.
 6. Ko se strdi, narežemo na kocke, na vrh pa narežemo sveže marelice, mandlje in okrasimo s svežo meto.

Pusti komentar

Sorodne objave