Super živilo

Napihnjenka je res fantastična jed, ki vedno navduši in preusmeri pozornost nase, četudi se za mizo odvijajo še tako vroče debate. Neglede na to, ali je zaključena z zelenjavnim in sirovim nadevom, kot sem ga pripravila tokrat, ali okrašena s sezonskim sadjem in dodatno posladkana z marmelado, so njena glavna sestavina jajca.

Foto: Tomo Jeseničnik/stiliranje: Kristina Smodila

​Kaj nam pove barva rumenjaka?

Verjetno ste bili kdaj navzoči pri pri domači peki potice, ko sta se babica ali mama zgražali nad barvo rumenjakov: »Tokrat pa ne bo tako rumeno testo,« je bilo slišati. Tudi sami si zagotovo pripravite tiste najboljše sobotne jajčne zajtrke, a se vam iz poširanega primerka ne pocedi skoraj oranžen rumanjak, kot ste pričakovali. Ste se kdaj vprašali, zakaj? Barva nam pripoveduje, kaj so kokoške jedle. Bolj, kot so se prehranjevale naravno, s travo, zelenjem in insekti, bolj so rumenjaki temne barve, vsebujejo več vitamina A in maščob omega-3. Ko se hrani kokoši dodaja žitarice, je rumenjak že malce svetlejši, a še vedno v hranilnem smislu in okusu zelo dober. Ko pa se kokoši hrani le s krmili, so rumenjaki zelo blede barve.

Kako vemo, da so sveža?

Pravilno skladiščena oz. pospravljena jajca lahko uporabljamo tri do pet tednov, a včasih pozabimo, koliko časa jih že imamo v hladilniku. Če jajce razbijemo in vidimo bister in kompakten beljak, lahko ostanemo mirni: takšno jajce je sveže. Več dni, kot je jajce staro, bolj bo beljak zgubljal svojo čvrstost in postajal voden, prav tako se bo rumenjak hitreje razlil, ko bomo jajce ločili od lupine. Če beljak dobiva rožnato barvo, je jajce že staro. Da se prepričamo, ali smo kupili sveža, pa lahko opravimo kratek preizkus: v posodi zmešamo dve žlici soli s pol litra vode. Nato jajca previdno postavimo v lonec z vodo. Tista, ki se bodo potopila, so popolnoma sveža, tista, ki bodo plavala, so starejša od tedna dni, tista, ki bodo priplavala na površje, pa zavrzite, saj so prestara za uživanje.

Zakaj se mi ne olupijo?

Kako nas razjezi, ko si zaželimo trdo kuhanih jajc, pa jih nikakor ne moremo olupiti. Včasih nam v rokah ostane skoraj samo rumenjak, kajne? Pravzaprav pa je to še en dokaz, da je jajce sveže, saj se beljak čvrsto drži membrane pod lupino. Ko jajce hranimo v hladilniku, beljak izgublja ogljikov dioksid in kislost se začne spreminjati (pH naraste), zato membrana ni več tako čvrsto pritrjena na beljak. Prav tako se notranjost jajca zaradi zraka krči, zaradi česar postaja zračni prostor med jajčno lupino in membrano večji, posledično pa jajce lažje olupimo.

Jajčna voda: ta je pa dobra!

​Včasih se res ne morem načuditi, na kakšne neverjetne načine smo si ljudje osmišljali in razlagali svet. Zgodba o jajčni vodi, ki naj bi sprožila popadke in materi pomagala roditi, je prav gotovo ena izmed takšnih. Jajce v marsikateri kulturi velja za simbol plodnosti, zato je našim prednikom prišla na misel zelo praktična uporaba: če se iz njega lahko izvali piščanec, bo ta lastnost zagotovo prešla v vodo, so si rekli. Jajca so skuhali, pri čemer je morala voda živahno brbotati, to pa je nosečnica popila ohlajeno. Kakorkoli, vse je v glavi, radi rečemo, jajca pa ostajajo eno res super živilo. Še danes!

Napihnjenka

Foto: Tomo Jeseničnik/stiliranje: Kristina Smodila

Čas priprave: 30 minut

Sestavine za napihnjenko za 4 osebe

 • 4 jajca
 • 200 g moke
 • 150 ml mleka
 • 150 ml pinjenca
 • sol in poper
 • košček masla za ponev ali pekač

Sestavine za nadev

 • 300 g popečenih šampinjonov
 • 150 g sira gorgonzola
 • 2 pesti rukole
 • poper po okusu

Priprava

 1. Pečico prižgemo na 250 stopinj. Železno ponev ali pekač potisnemo v pečico, da se segreje.
 2. Jajca razžvrkljamo in prilijemo mleko, pinjenec, dodamo moko in sol ter dobro pomešamo v gladko zmes.
 3. Na razbeljeno ponev damo košček masla in ko se raztopi, prilijemo jajčno zmes.
 4. Postavimo v pečico za 12 do 15 minut oz. dokler se zmes ne dvigne in po robovih zlatorjavo zapeče.
 5. Še vročo napihnjenko potresemo z rukolo, popečenimi šampinjoni, češnjevim paradižnikom in gorgonzolo.
 6. Popopramo in dosolimo po okusu, nato pa uživamo v bogati jajčni omleti.

​Zapisek: Kdor nima železne ponve, lahko uporabi pekač.

Pusti komentar