Princeske jih imajo še posebej rade

Sočne, dišeče in rdeče me vedno ponesejo v otroštvo, saj so bile moj najljubši sadež. Tja so misli odtavale tudi za Jamijevo sladico in nastale so princeske, povsem sveže in pomladno razpoložene. Z malce čokolade in Rok’n’ Band-ovo pesmijo v ozadju bodo še posebej okusne. Kot vedno, pa si tudi tokrat preberite nekaj zanimivosti o glavni sestavini, za katere verjetno še niste slišali.

Foto: Canva
  1. Prepletanje okusov
    Da se jagode zelo rade družijo z medom, mandlji, meto, vanilijo, pomarančo in rabarbaro že vemo. A kdo bi si mislil, da se njeni okusi odlično podajo tudi solatam z bulgurjem, špinačo, paradižnikom, baziliko, avokadom in koromačem.
  2. Blagodejne za kožo
    Obloga iz jagodne kaše in jogurta bo že v nekaj minutah pohladila in pomirila kožo. Nekaj zmečkanih jagod lahko primešamo tudi navadni kremi za telo.
  3. Pest jagod zadosti dnevni potrebi po vitaminu C.
  4. Jagodni muzej>>
    Ko se boste potepali po Belgiji, ga ljubitelji jagod le obiščite. Občudovali boste jagodni nasad, se naslajali z jagodnimi informacijami in si lahko privoščili celo jagodno pivo.
  5. Afrodiziak
    Jagode imajo že dolgo romantično tradicijo in že pred stoletji so Francozi verjeli, da so naravni afrodiziak, zato so novoporočencem pripravljali jagodne juhe.
  6. Jagoda naj bi imela povprečno 200 semen.
  7. Rimljani so verjeli, da odpravljajo depresijo.

Princeske jih imajo še posebej rade

Sestavine za testo

  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 3 žlice sladkorja
  • 70 g masla
  • 100 g moke
  • 1 žlička kakava v prahu
  • ščep soli
  • 3 razžvrkljana jajca

Sestavine za nadev

  • 200 g jagod
  • 1 žlica sladkorja
  • sok pol limone
  • 125 g sira maskarpone
  • 100 ml smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu ali medu
  • Semena 1 stroka vanilje

Priprava

  1. Pečico prižgemo na 200 stopinj.
  2. Mleko, vodo, sladkor in maslo zavremo v posodi.
  3. Dodamo moko, ki smo ji primešali kakav in sol, ter mešamo, dokler iz sestavin ne nastane kepa, ki se loči od posode.
  4. Testo predenemo v drugo posodo in ga nekoliko ohladimo.
  5. Nato v paljeno testo postopoma dodajamo jajca in ves čas mešamo, da nastane homogena zmes.
  6. Zmes prestavimo v dresirno vrečko in na pekač, obložen s peki papirjem, nabrizgamo kupčke. Malce jih poškropimo z vodo, ki bo med peko ustvarjala paro in pomagala princeskam, da se bodo napihnile. Pečemo približno 35 minut.
  7. Ko so princeske pečene, jih počasi ohladimo v zaprti pečici (najbolje kar čez noč).
  8. Pripravimo nadev: jagode narežemo na majhne koščke, jih predenemo v skodelico, posujemo s sladkorjem in prelijemo z limono. Počakamo nekaj minut, da izpustijo vodo.
  9. Maskarpone in smetano mešamo tako dolgo, da se zgostita. Smetano lahko tudi stepemo in jo nato dodamo siru maskarpone. Primešamo še sladkor in jagode, ki smo jim pred tem odcedili tekočino.
  10. Princeske prerežemo, jih nadevamo s kremo in zaključimo z drugim delom testa. Okrasimo s stopljeno čokolado in koščki jagod.

Pusti komentar

Sorodne objave