Grahovi narastki

Zelena stročnica s starejšo zgodovino od fižola se nam te dni dobesedno nasmiha z vrtov. Ni ga lepšega nasmeha od razprtega grahovega stroka: tako lepo poči, pa še sladek je. Če se boste le lahko uprli, da zelenih kroglic ne pohrustate kar tako, jih le poskusite uporabiti po mojem receptu kot osnovo za mini narastke.

Foto: Tomo Jeseničnik

Že od tretjega tisočletja pred našim štetjem se grah kotali po naši zemlji, dokazi za to pa so se našli v keramični vazi z območja Švice. Grah je bil eden od atributov Trojne boginje, ki se jo je upodabljalo kot tri s tančico povezane stare ženice. Že takrat priljubljena stročnica v prehrani je nosila simboliko obnovljivega življenja: Kelti so v zelenih kroglicah videli zametke življenja.

Danes ga največ pridelajo in izvažajo v ZDA, Rusiji, na Kitajskem in v Indiji. Tistega za zamrzovanje pa naj bi največ pridelala Velika Britanija. Le pet odstotkov te zelene stročnice naj bi se prodalo sveže.

Že Rimljani so gojili več kot 3o vrst in tudi danes še vedno poznamo številne. Pri nas pa imamo najraje veliki rumeni grah, za katerega je značilna tanka kožica, in veliki zeleni grah oz. sladki ali cukrar, ki se ga predvsem vlaga.

Globoko zamrznjen grah ohrani skoraj vse koristne lastnosti svežega, če ga pravilno shranimo: zrna je priporočljivo zamrzniti takoj ali najpozneje tri ure potem, ko stroke odtržemo z rastline, saj tako ohranimo največ okusa in sladkobe. Blanširanje je odsvetovano, če pa se tega že lotimo, naj ne traja dlje od minute.

Grahovi narastki

Sestavine

 • 200 g graha
 • 2 stroka česna
 • 1 srednje velik krompir
 • 2 lista vlečenega testa
 • 50 g sira mascarpone
 • 50 g naribanega parmezana
 • 100 g mortadele, narezane na majhne kocke
 • 1 pest nasekljanih neslanih pistacij
 • malce muškatnega oreščka

Priprava

 1. Pečico prižgemo na 210 stopinj z ventilacijo.
 2. Vlečeno testo narežemo na 4 kvadrate, ki bodo prekrili 4 modelčke za souffle. Te dobro namastimo in vanje položimo narezano vlečeno testo, ki ga ob robu skodelic ovijemo navznoter.
 3. Na oljčnem olju prepražimo česen, da zadiši, dodamo na manjše koščke narezan krompir in grah. Vse skupaj prelijemo z vodo, posolimo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča.
 4. Zelenjavo odcedimo in spasiramo s paličnim mešalnikom.
 5. Primešamo mascarpone, parmezan, mortadelo, pistacije in muškatni orešček.
 6. Jajci ločimo in rumenjaka primešamo nekoliko ohlajeni grahovi masi, beljaka pa čvrsto stepemo in primešamo grahovi masi na koncu.
 7. Maso razporedimo v skodelice in postavimo v pečico za 15 minut.

Pusti komentar

Sorodne objave