Sladoled, ki se ga ne bi moglo pripraviti enostavneje

Družbena omrežja že nekaj časa preplavljajo fotografije sladoleda, za katerega ne potrebujemo ne mlečnih izdelkov ne jajc. Trik je v predhodno narezanih in zamrznjenih bananah, ki se med miksanjem spremenijo v neverjetno kremasto teksturo. Mi smo tako prirpavljenemu sladoledu dodali nekaj priboljškov in ga nadevali v sendvič za sladkosnede.​

Ali ste vedeli?

  1. Banane rastejo na bananovcih, ki so pravzaprav drevesu podobna zelišča, sam sadež pa botanika uvršča med jagode?
  2. Na svetu v enem letu pojemo več kot 100 bilijonov banan in radi jih imamo tako zelo, da smo jim menda posvetili tudi največ pesmi.
  3. Količinsko so četrto najbolj pridelano živilo na svetu, takoj za pšenico, rižem in mlekom.

Sladoledni sendviči

Foto: Tomo Jeseničnik/stiliranje: Kristina Smodila

Sestavine

  • 3 jajca
  • 3 zvrhane žlice sladkorja
  • 1 žlica semen chija, namočenih v 3 žlicah vode
  • 3 zvrhane žlice mletih mandljev
  • 3 zvrhane žlice moke
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 5 zrelih banan
  • 1 strok vanilije
  • 150 g jedilne čokolade
  • 70 g suhih sliv in kandiranih robidnic, namočenih v likerju amaretto
  • strok vanilje
  • 100 g nasekljanih mandljev, lešnikov ali drugih oreščkov

Priprava

  1. Banane narežemo in jih razporedimo po pekaču. Postavimo jih v zamrzovalnik za dve uri.
  2. Pečico prižgemo na 200 stopinj in se lotimo biskvita: jajca in sladkor penasto umešamo s pomočjo kuhinjskega robota, da se masa podvoji in pobledi.
  3. Moko zmešamo s pecilnim praškom, mandlji in kakavom in vse skuapaj ročno primešamo jajčni zmesi. Dodamo še semena chija, namočena v treh žlicah vode, in semena vanilije.
  4. Biskvit zelo na tanko razmažemo po pekaču, obloženem s peki papirjem, in pečemo od 8 do 10 minut. Ko je pečen, ga popolnoma ohladimo.
  5. Banane vzamemo iz zamrzovalnika in jih zmiksamo s pomočjo blenderja ali paličnega mešalnika do gladke teksture, ki ima izgled vanilijevega sladoleda.
  6. Sladoledu dodamo semena vanilje in namočeno suho sadje.
  7. Biskvit prerežemo na pol. Prvo polovico premažemo z bananinim sladoledom in prekrijemo z drugo polovico biskvita. Še malce potlačimo, da se sladoled enakomerno razporedi, nato pa postavimo v zamrzovalnik za še dve uri, lahko tudi čez noč.
  8. Stopimo čokolado in nasekljamo oreščke.
  9. Velik sladoledni sendvič vzamemo iz zamrzovalnika in ga obrežemo po robovih. Pravokotnik nato enakomerno razrežemo na manjše pravokotnike, jih prelijemo s čokolado, posujemo z oreščki ter postrežemo.

Namigi:

  • Sladoledne sendviče lahko pripravite tudi brez peke, tako da namesto biskvita uporabite kupljene piškote. Tako se boste izognili ponovnemu zamrzovanju in rezanju.
  • Sladoled bo uspel le, če boste sledili vrstnemu redu in banane najprej zamrznili, šele nato zmiksali.
  • Podobno kot banane, delujejo tudi marelice, ostalo zamrznjeno sadje pa ne tvori tako kremaste sladoledne teksture.

Pusti komentar

Sorodne objave