Božanski krompirjevi čolnički

Zdaj je čas, da si ljubitelji krompirja damo duška. Najmlajše in najslajše si privoščimo popečene v pečici in posute s solnim cvetom ter peteršiljem, za tiste, ki so se v zemlji že dobro poredili, pa sem vam pripravila Jamiii… namig.

Ali ste vedeli?

  1. Slovenci imamo 132 narečnih poimenovanj za krompir.
  2. K nam se je razširil iz sosednje Furlanije, spoznavali pa smo ga od sredine 18. stoletja dalje.
  3. Pri nas smo za krompir poznali tudi izraza zemeljska hruška in zemeljsko jabolko.
  4. Najprej ga nismo marali in smo iz njega kuhali krompirjevo žganje, v obdobju lakote pa je postal bolj priljubljen, tudi po zaslugi Marije Terezije in njenih reform. Uveljavil se je v praženi različici, ki je postala obvezna jed sobotnih in nedeljskih jedilnikov.

(Vir: Janez Bogataj: Abeceda okusov Slovenije)

Sestavine

  • 4 krompirji
  • 2 stroka česna
  • 150 g šampinjonov
  • 2 žlici sira maskarpone
  • šopek drobnjaka ali peteršilja
  • 100 g naribane mocarele
  • žlica oljčnega olja
  • 3 vejice svežega origana ali žlička suhega
  • 8 žlic tržaške omake
  • sol in poper

Priprava

  1. Krompir kuhamo v osoljeni vodi 25 minut ali pa ga prebodenega z vilicami pečemo v pečici eno uro.
  2. Med tem na oljčnem olju prepražimo česen in narezane šampinjone.
  3. Krompir prerežemo na pol in izdolbemo. Pečico prižgemo na 200 stopinj.
  4. Izdolbeno krompirjevo sredico zmečkamo z vilicami in zmešamo s sirom mascarpone, prepraženimi šampinjoni, zelišči, soljo in poprom ter nadevamo nazaj v izdolbene krompirjeve polovice.
  5. Krompirjeve čolničke posujemo z mocarelo in postavimo v pečico za 20 minut.
  6. Postrežemo pokapljane s tržaško omako.

Pusti komentar