Zrolanka

Pasta, kot bi rekli Italijani, je skupen izraz za vse testenine: peresnike, školjke, metuljčke, rezance špagete, svedre, makarone, raviole, kanelone, torteline in lazanjo. Prav te tanke testenine v obliki pravokotnikov so bile navdih za tokratno Jamiii… jed. Pripravljena je nekoliko drugače in priročno za sproščene užitke poletnih omizij.

Ali ste vedeli?

Sveže testo, pripravljeno iz moke in vode, so poznali že stari Rimljani in Etruščani, kot domovino suhih testenin pa se omenja Daljni vzhod, in sicer Kitajsko, kjer so izdelovali špagete iz sojine moke. Nekateri viri navajajo, da jih je v Evropo ponesel Marko Polo, spet drugi pa to teorijo zavračajo. Tako lahko beremo, da so presušeno testo izdelovali v arabskih deželah, saj je to lahko preneslo dolge poti skozi puščave.

Lazanjo naj bi k Rimljanom prinesli Grki, o čemer pričata dve njihovi besedi: laganon, ki je izraz za plast testa, razrezanega na trakove, oziroma lagana za tanek kos nekvašenega kruha, in lasanon, ki pomeni posodo, primerno za tovrstne jedi.

Zrolanka

Sestavine

  • približno 350 g testenin za lazanjo
  • 2 bučki, narezani na tanke rezine in popečeni
  • 2 večja korena, narezana na tanke rezine
  • 250 g rikote
  • 1 jajce
  • ščep muškatnega oreščka
  • 250 g naribane mocarele
  • nekaj vejic timijana

Priprava

  1. Testenine za lazanjo prevremo v vodi, da se malce zmehčajo (3 minute), nato pa jih odlagamo na krpo, listič ob listič, da se ne zlepijo.
  2. Rikoti dodamo muškatni orešček, beli poper, sol, timijan in jajce ter premešamo.
  3. Pekač premažemo z maščobo.
  4. Testenine za lazanjo namažemo z rikoto, dodamo popečene bučke oziroma korenček, mocarelo in zvijemo. Zvitke navpično postavljamo enega zraven drugega, dokler ne napolnimo celotnega modela.
  5. Lazanjo postavimo v pečico na 200 stopinj za 20 minut.

Pusti komentar