Solata pomladni vrtiček z mocarelo

Mehke in raztegljive snežno bele blazinice mocarele ne gredo v slast le Italijanom. S čim vse jih ne bi poskusili in kaj vse naredili, da bi na mizi izpadle še bolj mamljive. Tokrat smo jih natrgali, kot se spodobi za to vrsto sira, potresli po solati pomladni vrtiček in vse skupaj dopolnili s čisto domačim pestom in kančkom balzamičnega kisa. Kako imenitno!

Kako nastane?

Mocarelina domovina je Italija, natančneje neapeljska planota, kjer so jo v srednjem veku prvotno sirili iz bivoljega mleka in prav na to vrsto mocarele še vedno najbolj prisegamo. Pozneje se je pri izdelavi začelo uporabljati tudi kravje mleko, kar pa nam ne tekne nič manj.

Ko ta sir raztrgamo z rokami, lahko opazimo tanke plasti, ki nakazujejo na pravilen način izdelave. Potem ko mleko usirijo in nastane sirna gruda, to proti koncu obdelave z mešanjem in soljenjem začnejo segrevati in raztezati kot žvečilko. Razvlečen sir nato narežejo na manjše, večinoma za pest velike kose, in jih pustijo v modelih, da dozorijo, nato pa prestavijo v slanico ali sirotko.

Izdelamo si jo lahko tudi sami doma, in sicer tako, da mleku dodamo kislino, na primer citronsko kislino ali kis za vlaganje, ga postavimo na ogenj in mešamo. Mleko odstavimo, preden zavre (priporočamo pri 32 stopinjah) in dodamo sirilo (tega lahko kupimo v lekarni). Če bi nadaljevali s segrevanjem, bi nastala skuta, a tega nočemo. Posodo pokrijemo in počakamo 10 minut, nato sesirjeno mleko v loncu razrežemo, premešamo in segrejemo na 42 stopinj. Sirno gmoto precedimo, sirotko pa segrejemo na 85 stopinj in vanjo za nekaj sekund položimo kose sirne gmote, najbolje eno po eno. Nato jih z rokami, na katere smo si nadeli gumijaste rokavice, pregnetemo oz. razvlečemo in ponovno položimo v vročo sirotko za nekaj sekund. Še enkrat pregnetemo in razvlečemo, pri čemer opazimo, da je sir postal zelo gladek in elastičen. Oblikujemo ga še v lepe kroglice in domača mocarela je nared. Natančen postopek si lahko ogledate tukaj>>

Kako prepoznamo pravi okus?

Odlikuje jo mlečen ali smetanast okus, celo maslen, mehkoba, elastičnost, vonj po mleku in smetani. Številne mocarele, ki jih kupimo v trgovini, so zelo gumijaste in brez okusa, a je to pokazatelj, da ta sir ni bil pripravljen po pravilnem postopku. Bivolja mocarela je še polnejšega okusa, saj mleko vsebuje več mašob od kravjega.

Solata pomladni vrtiček z mocarelo

Foto: Tomo Jeseničnik/stiliranje: Kristina Smodila

Sestavine

  • 100 g rukole
  • 100 g motovilca
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • 100 g svežega graha
  • 200 g mocarele
  • 100 g pinjol
  • pest sveže bazilike
  • 1 strok česna
  • pest naribanega parmezana ali pekorina
  • 0,5 do 1 dl oljčnega olja
  • sol in poper po okusu
  • pol limone
  • balzamični kis

Priprava

  1. Češnjeve paradižnike prebodemo s konico noža, pokapljamo z oljčnim oljem in popečemo v ponvi ali v pečici.
  2. Pripravimo pesto: pinjole, baziliko, česen, parmesan, sok polovice limone in oljčno olje zmeljemo s pomočjo paličnega sekljalnika z rezilom S.
  3. Rukolo, motovilec, grah in paradižnik razporedimo po večjem krožniku ali premešamo v skledi, po vrhu natrgamo mocarelo, potresemo pesto in pokapljamo z balzamičnim kisom.

Pusti komentar