Šest namigov za okusne prvomajske piknike

Te dni vas v Tuševih trgovinah razveseljujejo s knjižico za žar>>, ki je rezultat našega sodelovanja pri projektu Jamiii>>. Upamo, da vam z našo pomočjo za prvomajske piknike ne bo zmanjkalo idej. Pa lepe praznike!

Slasten burger

Foto: Tomo Jeseničnik Stiliranje: Kristina Smodila

Sestavine

  • 800 g govejega mesa (sveže mleto pleče, ki naj vsebuje 20 % maščobe)
  • sol in poper po okusu
  • 4 bombetke

Sestavine za nadev

  • 2 rdeči čebuli, narezani na kolobarje
  • sok 1 limone
  • 2 žlički sojine omake
  • 8 žlic majoneze
  • 4 žlice kečapa ali paradižnikove mezge
  • 2 žlici omake Worcester
  • 1 žlica dimljene paprike
  • 4 listi solate
  • 4 rezine paradižnika
  • 8 rezin sira
  • pol dl vina ali piva

Priprava

  1. Meso razdelimo na štiri enake dele, pri čemer pazimo, da ga čim manj gnetemo: najprej ga oblikujemo v krogle (kepo mesa si podajamo iz roke v roko), nato v polpet, ki je na sredini nižji kot na robu (lahko si pomagamo z obročem za oblikovanje jedi). Premer polpeta naj bo nekoliko širši od premera bombetke.
  2. Meso postavimo v hladilnik za pol ure in se lotimo nadeva.
  3. Čebulo damo v vrečko za shranjevanje živil in prilijemo limonin sok ter sojino omako. Vrečko zapremo, iztisnemo zrak in pustimo, da se čebula prične mehčati.
  4. Pripravimo omako in svežo zelenjavo: zmešamo majonezo, omako Worcester, kečap in dimljeno papriko. Solatne liste očistimo in jih natrgamo na velikost, primerno za burger.
  5. Polpete dobro posolimo in popopramo ter popečemo na žaru. Mesa se ne dotikamo 4 minute, šele nato polpete obrnemo.
  6. Na vrh vsake polpete položimo po 2 rezini sira. Pečemo še 2 minuti, nato vse skupaj prekrijemo s pokrovko, drugo posodo ali folijo, da se sir stopi. Pred tem lahko prilijemo malce vina ali piva, kar bo ustvarilo dodatno paro, zaradi katere se bo sir lepo stopil. Pečemo še 2 minuti.
  7. Meso preložimo na krožnik in popečemo še bombetke, ki smo jih pred tem podolgem prerezali. Čebulo vzamemo iz vrečke.
  8. Burgerje zložimo: polovico bombetke namažemo z omako, dodamo solato, pleskavico, paradižnik, čebulo in drugo polovico kruha, premazanega z omako.

Namig: Pleskavice med peko ne tlačimo z lopatko, saj tako iz nje iztisnemo ves sok, ki ji daje sočnost in okus.

Sendvič s piščancem

Foto: Tomo Jeseničnik Stiliranje: Kristina Smodila

Sestavine

  • 4 manjše štručke ali žemlje
  • 2 piščančji prsi
  • sok 2 limon
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 stroka česna, drobno nasekljana
  • 3 žlice likerja limoncello
  • sol in poper

Priprava

  1. Meso narežemo na 4 zrezke, jih posolimo in popopramo.
  2. Pripravimo marinado: zmešamo limonin sok, med, sojino omako, česen in limoncello.
  3. Marinado vtremo v meso, ga prekrijemo s folijo in počakamo pol ure.
  4. Meso popečemo na žaru. Če so kosi debelejši, jih pečemo okrog 10 minut, tanjši pa bodo nared že v nekaj minutah.
  5. Štručke ali žemlje prerežemo in nadevamo s piščancem. Po želji lahko dodamo zelenjavo, kalčke in majonezo.

Namig: Da bo meso še bolj okusno in mehko, lahko marinadi dodamo lonček pinjenca.

Zrezek na palčki

Foto: Tomo Jeseničnik Stiliranje: Kristina Smodila

Sestavine

  • 500 g mesa za steak
  • 1 dl omake BBQ
  • 1 dl temnega piva
  • 1 strok česna (drobno nariban)
  • 1 žlička dimljene paprike

Priprava

  1. Najprej pripravimo omako, v kateri bomo meso marinirali: v podolgovati posodi zmešamo omako BBQ, temno pivo, česen in dimljeno papriko.
  2. Meso narežemo na trake in ga postavimo v posodo z omako. Malce premešamo, da je meso prekrito z omako.
  3. Ponev za žar postavimo na ogenj in počakamo da se dobro segreje. Med tem meso nabodemo na palčke za ražnjiče.
  4. Meso popečemo z vseh strani in postrežemo s solato ali zelenjavo z žara.

Namig: Ražnjiče serviramo v šopku rožmarina, kar bo meso še dodatno odišavilo.

Piknik kruhki s svinjskim filejem

Foto: Tomo Jeseničnik Stiliranje: Kristina Smodila

Sestavine

  • 700 g svinjskega fileja
  • 1 bageta
  • 150 g kajmaka
  • 100 g mlade špinače
  • pest kalčkov
  • sol in poper

Priprava

  1. Meso narežemo na medaljončke, posolimo in popopramo ter popečemo na žaru na vsaki strani 2 minuti.
  2. Špinačo drobno nasekljamo in jo primešamo kajmaku, posolimo in popopramo ter dobro premešamo.
  3. Bageto narežemo.
  4. Na bagetine rezine položimo medaljone svinjske ribice, bogato obložimo s kajmakom in kalčki.

Namig: Ponudimo lahko tudi hladne, namesto kajmaka pa lahko uporabimo še rikoto ali skuto.​

Kotleti v jabolčni marinadi

Foto: Tomo Jeseničnik Stiliranje: Kristina Smodila

Sestavine

  • 4 svinjski kotleti s kostjo
  • 1 do 2 dl jabolčnika
  • 4 žlice sojine omake
  • 1 mlada čebula, nasekljana
  • šopek timijana
  • 2 jabolki, narezani na kolobarje
  • sol in poper

Priprava

  1. Pripravimo marinado: zmešamo jabolčnik, sojino omako, čebulo in dodamo vejice timijana.
  2. Kotlete posolimo in popopramo, postavimo v posodo, marinado vtremo v meso in vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj eno uro.
  3. Meso vzamemo iz hladilnika pol ure pred peko.
  4. Kotlete vzamemo iz marinade in jih spečemo na žaru. Meso pečemo od 10 do 12 minut.
  5. Popečemo še jabolka in jih postrežemo z mesom.

Namig: Kotleti se bodo odlično podali k toplim in puhastim lepinjam ali popečenemu mlademu krompirju ter sezonski solati.

Cezarjeva solata s piščancem malce drugače

Foto: Tomo Jeseničnik Stiliranje: Kristina Smodila

Sestavine za kroglice

  • pb. 350 g piščančjih krač brez kosti in kože
  • 1 žemljica (pb. 65 g), natrgana na majhne koščke
  • 1 dl mleka
  • polovica čebule, nasekljana
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • nasekljan šopek peteršilja
  • sok polovice limone
  • 1 rumenjak
  • sol in poper po okusu

Sestavine za polivko

  • 1 kisla smetana
  • 4 mehko kuhani rumenjaki
  • 2 žlici gorčice
  • sok polovice limone
  • 2 do 3 inčuni
  • 1 strok česna, drobno nasekljan
  • 1 žlica omake Worcestershire (lahko izpustite)
  • 1 dl oljčnega olja
  • sol in poper po okusu

Ostale sestavine

  • 1 manjša solata kristalka
  • 1 radič
  • 4 popečeni koščki kruha
  • parmezan

Priprava

  1. Natrgano žemljico namočimo v mleko.
  2. Piščančje krače zmeljemo ali drobno nasekljamo.
  3. Piščancu dodamo čebulo, česen, limono, rumenjak, sol, poper in peteršilj. Dodamo tudi namočeno žemljico, ki smo ji dobro odtisnili odvečno tekočino.
  4. Zmes za piščančje kroglice z rokami dobro premešamo. Če je zmes preredka, lahko dodamo še malce kruha.
  5. Iz mesne zmesi oblikujemo kroglice v velikosti oreha.
  6. Kroglice pečemo na žaru približno 13 minut.
  7. Med popekanjem pripravimo polivko tako, da s paličnim mešalnikom zmešamo vse potrebne sestavine.
  8. Jed serviramo: solatne liste razporedimo na 4 krožnike, obložimo s piščančjimi kroglicami, prelijemo s polivko, posujemo s parmezanom in pridenemo popečene kruhke.

Zapisek

  • Originalna polivka cezare je pripravljena s surovim rumenjakom, ki so ga kuharji pozneje nadomestili z majonezo. Mi smo surove rumenjake nadomestili z mehko kuhanimi, namesto majoneze pa smo uporabili kislo smetano.
  • Za pripravo piščančjih kroglic lahko namesto krač uporabite prsi.
  • Da boste lahko mesne kroglice lahko lepo oblikovali, imejte mokre roke.

Pusti komentar