Bistvo je očem skrito, a ne brbončicam

​»Ne sodi po izgledu« je prva misel, ki se mi utrne ob pogledu na pravkar izruvano korenje. A tudi pri teh gomoljih je bistvo sladkega okusa očem skrito: smisel oranžnega grdobca najdemo tako v sladkih kot slanih jedeh.

Korenja ni priporočljivo lupiti

Če želimo iz korenja izvleči vse najbolj sladke in bogate okuse, ga ne smemo olupiti. Najenostavneje ga očistimo z zobno ščetko in hladno vodo.

Naša avtohtona sorta

Slovenci imamo avtohtono sorto, ki se imenuje ljubljansko rumeno. To je pozna sorta z velikimi svetlimi koreni. Ima močno aromo in izrazit okus po korenju, zato je odličen za kuho, posebej v nedeljski goveji juh’ci, manj pa je primeren za sladice.

Kaj ima skupnega z veliko nočjo?

Dežele, v katerih je zakoreninjena tradicija velikonočnega zajčka, poročajo, da se prodaja korenja v tem času tudi potroji. Običajno je namreč, da se otroci velikonočnemu dolgouhcu, ki jih obišče in obdari za ta praznik, oddolžijo s korenjem. To je tudi razlog, da ima ta zelenjava poseben pomen na velikonočni mizi in se s procesom komercializacije praznovanj vse pogosteje pojavlja tudi pri nas.

S kom se rad podruži?

Korenje je v jedeh še posebej rado v družbi limone, pomaranče, zelene, ingverja, česna, čebule, črnih oliv, zvezdnatega janeža, koromača, kopra, radi mu dodamo timijan in med. Prevečkrat ga uporabimo le v zelenjavnih in mesnih juhah ali omakah, pozabljamo pa, da je lahko izvrstna priloga, prava zvezda v solati in sladicah. Ja, korenček se vedno uspešno spogleduje s čokolado in rozinami, namočenimi v rumu.

Pri nas praznik korenja

V Krajevni skupnosti Veliki Gaber že tradicionalno priredijo dvodnevno praznovanje z namenom spodbujanja lokalne samooskrbe in povezovanja društev. Festival bo letos potekal že šestič.

Hitre velikonočne tortice s korenčkom

Foto: Tomo Jeseničnik

Težavnost: 1

Čas priprave: 10 minut

Sestavine za 4 200-mililitrske skodelice

  • 8 žlic moke
  • 4 žličke pecilnega praška
  • 4 žlice dobro nasekljanih orehov
  • 4 žlice olja
  • 4 jajca
  • 8 žlic naribanega korenčka
  • 4 žlice sladkorja
  • 8 nasekljanih čokoladnih pirhcev
  • 4 žlice v rumu namočenih rozin
  • 2 žlički mešanice začimb (cimet, kardamom, muškatni orešček)

Priprava

  1. V posodi pomešamo moko, pecilni prašek, sladkor in orehe.
  2. Dodamo jajca in olje ter dobro premešamo.
  3. Dodamo še korenček, rozine in čokoladna jajca ter dobro premešamo.
  4. Maso razporedimo v skodelice. Eno po eno jih postavimo v mikrovalovno pečico in segrevamo 1 minuto. Tortica med tem precej naraste.
  5. Privoščimo si še tople.

Zapisek: Mikrovalovne pečice se med seboj razlikujejo, zato se vam čas peke lahko tudi podaljša za 30 sekund ali 1 minuto.

Pusti komentar