Mojih TOP pet pomladnih solat

Najbolj trendovski bodo letos hrustljavi ali pa nežno mehki grmički pomladnih solatnic, čvrsti korenčki, sramežljivi grah in zrele jagode, ki bodo pokukali čez svoj plot do cvetličnih vrtičkov ali pa vse tja do travnikov in gozdnih obronkov. Pomladno zaljubljeni rastlinski zalogaji v objemu aromatičnih polivk in cvetličnega kisa prinašajo svežino in lahkostnost obrokov. Naši solatni krožniki bodo pisani kot še nikoli prej.

Pripravila: Mateja Delakorda
Stiliranje: Kristina Smodila
Foto: Polona Bartol

Jagoda in špinača, to sta lepi par!

Priprava (za 4 osebe)

Sestavine za solato

  • naročje mlade špinače
  • 500 g jagod
  • razni oreški po okusu

Sestavine za preliv

  • 4 žličke marmelade
  • 4 žlice balzamičnega kisa
  • sok 1 limone
  • naribana limonina lupinica

Sestavine za sirup iz marjetic

  • 4 pesti cvetov marjetic
  • 1 kg sladkorja
  • 1 l vode
  • sok ene limone

Priprava sirupa po receptu Bernarde Klančnik

Cvetove marjetic damo kuhati v mrzlo vodo. Ko zavre, tekočino odstavimo in pustimo stati čez noč. Drugi dan precedimo, dodamo sladkor in prevrejemo. Dodamo sok ene limone in še vroče prelijemo v stekleničke.

Namig: marjetice so zdravilne rastline in imajo zelo podoben učinek kot kamilice. Sirup lahko uporabljamo kot napitek ali pa z njim oplemenitimo druge jedi.

Priprava solate

Na liste špinače narežemo jagode, posujemo z oreški in prelijemo s sladkim prelivom ali pokapamo s sirupom marjetic. Polivko lahko pripravimo na svoj način in ji namesto balzamičnega kisa dodamo le sirup marjetic. Solato lahko postrežemo v skledi, na krožniku ali v kozarčkih.

Košarice pomladi

Sestavine za solato

  • 400 g listnatega testa ali testa za pico
  • naročje motovilca
  • 12 trdo kuhanih prepeličjih jajčk
  • pest cvetov trobentic

Sestavine za preliv

  • lonček kisle smetane
  • 1 jabolko
  • sveže nariban hren po okusu

Priprava košaric

Testo na tanko razvaljamo in ga razrežemo na enakomerne trakove, te pa prepletemo tako, da dobimo videz košare. Iz prepletenega testa izrežemo kroge v velikosti, ki nam bo za serviranje solate najbolj ustrezala, obenem pa se bo ujemala z velikostjo naših modelov za peko. Izrezane kroge položimo na narobe obrnjene pekače oz. modele (npr. za mafine, mini potice), ki smo jih premazali z maščobo ali obložili s peki papirjem. Košarice premažemo z jajcem in pečemo do zlato rjave barve na 200 °C.

Namig: Iz 400 gramov testa bomo lahko izdelali tri do štiri za moško pest velike košarice.

Priprava solate

Ohlajene košarice napolnemo z motovilcem, na pol prerezanimi prepeličjimi jajčki in prelijemo s polivko iz kisle smetane, ki smo ji primešali nariban hren in jabolko. Potresemo s cvetovi trobentic.

Mlad krompir je najboljši!

Sestavine za solato

  • skleda skuhanega in ohlajenega mladega krompirja
  • 3 mlade čebulice

Sestavine za preliv

  • 2 lončka grškega jogurta
  • šopek peteršilja
  • 1 mlada čebulica
  • sok 3 limet (ali aromatičnega cvetličnega kisa*)
  • sol in poper
  • med po želji ali okusu

Priprava solate

Vzamemo skledo in vanjo na kolobarje narežemo krompir in nasekljano čebulo. V električnem mešalniku ali s pomočjo paličnega mešalnika zmešamo sestavine za polivko in jo polijemo po krompirju. Pomešamo, okrasimo z zelenim delom mlade čebule in postrežemo ob mesni ali ribji jedi.

Zasvedrana iz domačih testenin

Sestavine za testenine

  • 500 g moke
  • 5 jajc
  • 2 ščepa soli

Priprava svedrčkov

V kupček iz 400 g moke naredimo jamico, vanjo ubijemo jajca in posolimo. S prsti začnemo mešati jajca in moko na sredini in postopoma dodajamo moko z roba. Ko zmešamo vso moko z jajci, postopoma dodajamo še ostalo moko in začnemo testo gnesti, dokler ni gladko in prožno. Zavijemo ga v prozorno folijo, postavimo v hladilnik in pustimo počivati vsaj pol ure. Nato ga razdelimo na več enakomernih delov, ki jih razvaljamo na približno 3 mm debele trakove (s strojčkom za testenine je to debelina 4). Te nato razrežemo na rezance, ki so toliko široki kot debeli. Za vsak svedrček potrebujemo 2 rezanca. Enega na rahlo premažemo z vodo in ga ovijemo okoli drugega. Postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vse rezance. Svedrčke skuhamo sveže ali pa jih posušimo za kakšen drug dan. Kuhamo jih 7 minut.

Sestavine za pesto

  • šop peteršilja in bazilike
  • pest pinjol ali drugih oreškov
  • 3 žlice kaper
  • 75 g sardonov v olju
  • 2 stroka česna
  • olivno olje

Priprava pesta

Vse sestavine steremo v možnarju ali zmeljemo v električnem mešalniku.

Priprava solate

Skuhane in ohlajene svedrčke zmešamo s pestom in jih po želji posujemo z drobno nasekljanim čilijem ali drugo zelenjavo. Tako pripravljena hladna testeninska solata je pravo navdušenje samopostrežnih omizij spomladanskih piknikov.

Lahko okrepčilo s šparglji, mladim korenčkom, grahom in redkvico

Sestavine za solato

  • 200 g skuhane in ohlajene kvinoje (lahko uporabimo tudi kaše ali druge žitarice)
  • snopič špargljev, prerezanih na pol
  • par mladih korenčkov, prerezanih na pol
  • 2 pesti svežega graha
  • pest redkvic, narezanih na lističe
  • na kocke narezan star kruh
  • pest peteršilja
  • oljčno olje
  • sol in poper

Sestavine za preliv

  • 2 žlički dijonske gorčice
  • sok limone ali aromatičnega cvetličnega kisa*
  • oljčno olje
  • zelišča

Priprava

Šparglje in korenček postavimo na peki papir in pekač, pokapamo z oljem, solimo in popramo ter pečemo na 200 °C nekaj minut, dokler se zelenjava rahlo ne zmehča.

Kruh narežemo na kocke in ga pomešamo z olivnim oljem in sesekljanim peteršiljem. Vse skupaj hrustljavo zapečemo.

Na servirni krožnik stresemo kvinojo in nanjo položimo pečene šparglje s korenjem, potresemo s svežim grahom in redkvico, prelijemo z zmešanimi sestavinami za preliv, in posujemo s popečenimi kruhovimi kockami.

Pusti komentar